Voda z loterije na bencinski črpalki

Po naključju je tudi Žalec dobil še nekaj denarja za preskrbo z vodo.

Objavljeno
16. oktober 2014 11.59
ČN Kasaze
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Žalec − Žalski župan Janko Kos je s podjetjem Hidroplanum podpisal pogodbo o gradnji sekundarne kanalizacije in obnovi vodovoda v Šempetru in Drešinji vasi. Za milijon evrov vredna dela bo občina prispevala 410.000 evrov, EU pa 590.000 evrov. Gre za še enega izmed v zadnjem hipu sofinanciranih projektov, dodelitev evropskega denarja pa je Kos označil za srečno naključje.

»Ta projekt je malce nesrečen. To je tisti famozni osmi javni poziv, kjer so prijavitelji čakali na bencinskih servisih in oddajali ponudbe v sekundah prve minute po polnoči. Bili smo med približno polovico srečnežev, ki jim je uspelo s prijavo in smo dobili skoraj 600.000 evrov iz Evropskega sklada za razvoj regij,« je povedal Kos.

A če je na koncu srečno naključje z bencinskega servisa, kjer morajo prosilci za uvrstitev na prednostno listo in dodelitev evropskega denarja tekmovati, kdo bo prej oddal pisemsko pošiljko, bilo srečno za žalske kanalizacije in vodovode, so se nanj v Žalcu že prej pripravili. Izvajalca del so tako izbrali že pred prijavo na razpis za evropski denar in zato so lahko pogodbo za izvedbo del podpisali že ta teden.

Njihova izvedba je nadaljevanje varovanja podtalnice in vodnih virov v Savinjski dolini, saj bodo z dokončanjem in gradnjo dodatnega 2,5 kilometra kanalizacijskega omrežja v Šempetru in Drešinji vasi tega povezali z letos dograjeno čistilno napravo v Kasazah. V delu Šempetra in v Drešinji vasi bodo hkrati obnovili 1,8 kilometra vodovoda. Na čistilno napravo bodo tako dodatno priključili 128 hiš.

Dela se bodo začela prihodnji teden, končana pa morajo biti do junija 2015. S tem je tudi Občini Žalec, čeprav po srečnem naključju z bencinskega servisa, uspelo dobiti še nekaj denarja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj oziroma operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007−20013 za obdobje 2013−2015.