Vodni stolp na železniški postaji Divača bodo premestili

Prestavitev objekta v enem kosu, kot jo je predlagal inženir Danijel Magajne, ne pride v poštev, ker je tehnično zahtevna.

Objavljeno
17. april 2013 16.19
jakestic/Vodni stolp Divača
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Divača - Vodni stolp na železniški postaji Divača bodo razgradili kamen po kamnu, za ostale železniške objekte iz 19. stoletja pa pripravljajo vpis v register kulturne dediščine.

Stolp se bo moral umakniti modernizaciji železniške proge, ki že poteka.

»Vodni stolp bomo razgradili kamen po kamnu, vsak kamen bo oštevilčen, odloženi pa bodo na posebno in za ta namen utrjeno deponijo na občinskem zemljišču,« je za Delo včeraj pojasnil vodja sektorja za železnice ministrstva za infrastrukturo in prostor Damir Topolko.

To je, kot kaže, vse, kar je ministrstvo, ki ima že nekaj časa vsa potrebna gradbena dovoljenja za modernizacijo postaje, vredno 48 milijonov evrov, pripravljeno storiti in lahko stori za del dediščine »južne železnice«.

Topolko je pojasnil, da prestavitev objekta v enem kosu, kot jo je predlagal inženir Danijel Magajne, ne pride v poštev, ker je tehnično zahtevna in ker bi terjala dodaten denar in čas, saj bi tudi za prestavitev kamnitega objekta z vgrajenimi železnimi cisternami potrebovali gradbeno dovoljenje.

Z zavoda za varstvo kulturne dediščine pa so za Delo pojasnili, da so vodni stolp, ki ni bil zavarovana kulturna dediščina, podrobno dokumentirali, tako da bo mogoča njegova poznejša rekonstrukcija. Po dogovoru z občino Divača potekajo postopki za razglasitev železniških objektov za spomenike lokalnega pomena za tiste objekte, ki še niso razglašeni.

Predlog za vpis v register kulturne dediščine je že pripravljen, za razglasitev pa je potrebna še pridobitev evidenčne številke dediščine.