Vodstvo Hita sprejelo sanacijske ukrepe

Po besedah predsednika sveta delavcev Marka Slivnika bodo v ponedeljek v posebnem dokumentu nadzornike, upravo in zaposlene seznanili s sklepi za izboljšanje delovanje družbe in svojim videnjem situacije.

Objavljeno
10. oktober 2009 13.29
Da. O./STA
Da. O./STA
Nova Gorica - Vodstvo Hita je na petkovi seji svetu delavcev predstavilo predvidene sanacijske ukrepe, ki naj bi novogoriško igralniško družbo potegnili iz rdečih številk. Peturna seja je bila konstruktivna, svet delavcev pa bo pripravil dokument s sprejetimi sklepi, predlogi ter svojim videnjem težav, je povedal predsednik sveta delavcev Marko Slivnik.

 

Petkova seja sveta delavcev je bila namenjena seznanitvi sveta delavcev s predvidenimi sanacijskimi ukrepi oz. njihovim naborom, kar bodo v ponedeljek obravnavali Hitovi nadzorniki. "Prisluhnili smo predlogom uprave in sprejeli določene sklepe," je pojasnil Slivnik. S sklepi, svojimi predlogi za izboljšanje delovanje družbe in svojim videnjem situacije, v kateri se je znašel Hit, pa tudi s predlogi sindikatov Sids in Git bodo v ponedeljek v posebnem dokumentu seznanili nadzornike, upravo in zaposlene, je poudaril.

 

Kot je znano, je uprava Hita v sredo predlog sanacijskih ukrepov predstavila lastnikom, ki so po trditvah vodstva družbe "načeloma podprli prizadevanja uprave", zapletlo pa se je pri četrtkovi predstavitvi sindikatom. Ker vodstvo Hita ni dovolilo, da bi sestanku prisostvoval tudi pravni zastopnik enega izmed sindikatov, so vsi trije reprezentativni sindikati v družbi - Sids, Git in Vrba - sestanek zapustili.


Še pred petkovo predstavitvijo sanacijskih ukrepov svetu delavcev so v Hitu povedali, da podrobnosti ukrepov pred ponedeljkovo obravnavo na nadzornem svetu ne morejo komentirati v javnosti. Po njihovih besedah kratkoročni ukrepi pomenijo predvsem prilagoditev vseh stroškov prihodkom, ki jih je mogoče realizirati na trgih v času splošne gospodarske krize. Hitovi prihodki so namreč v dveh letih padli za skoraj 30 odstotkov.

 

Poleg tega država davčnega okolja ni prilagodila spremenjeni situaciji. "Družba Hit je po osmih mesecih poslovanja v letu 2009 sicer ustvarila 3,1 milijona evrov računovodske izgube, a ob tem ob vseh normalnih zakonsko določenih dajatvah plačala skoraj 32 milijonov evrov posebnih igralniških dajatev," so poudarili.

 

Področja, kjer imajo dodatne rezerve, so zato zelo skrčena, so prepričani v Hitu. Klub temu zaposlenim tekoče izpolnjujejo vse obveznosti, uprava pa razumevanje in sodelovanje zaposlenih vidi kot ključni element za dolgoročno stabilizacijo poslovanja. V tem procesu pa mora vsak prevzeti svoj del odgovornosti za delovanje podjetja, so še dodali v Hitu.