Vodstvo RTV spet z vsemi pooblastili

Televizija Slovenija bo 1. marca vendarle dobila direktorja. Danes je namreč programski svet ob trdni podpori svetnikov podprl kandidata, ki ga je generalni direktor Marko Filli po dveh neuspelih poskusih izbral v tretje.

Objavljeno
17. februar 2011 15.25
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana -  To je novi stari televizijski direktor Janez Lombergar. Na razpis so se prijavili še Miša Molk, Ljerka Bizilj in Miran Ribič. »Odločitev je bila precej težka, zato ker so bili tudi drugi kandidati primerni,« je svoj izbor obrazložil Filli.

Janez Lombergar je dobil podporo 18 programskih svetnikov od 24 prisotnih (trije so se vzdržali glasovanja, trije so bili proti). Novi direktor je sicer prekaljeno ime televizije: bil je direktor televizijskih programov med leti 1995 in 2002, pred tem je bil tudi njihov urendik, skoraj deset let je urejal otroški in mladinski program, še pred tem pa je bil tudi urednik v kulturni redakciji (po izobrazbi je umetnostni zgodovinar). »Za seboj ima bogat opus, tako osebno kot tudi direktor, poleg tega pa je pripravil dober program dela,« je svetnikom pred glasovanjem o Lombergarju razlagal Marko Filli in nadaljeval: »Dosegel je točnost Odmevov in točnost predvajanja oglasov.« Lombergar Televizijo kot vršilec dolžnosti vodi že od lanskega septembra, ko se zamenjal Jožeta Možino.

Filli je dejal, da ga v njegovem prepričanju o ustreznosti Lombergarjeve kandidature niso zamajale niti včerajšnje navedbe v enem izmed tednikov, kjer so, tako Filli, kandidata ravno na dan glasovanja poskušali diskreditirati tako, kot se je to zgodilo prejšnjemu kandidatu Patriku Greblu.

Med cilji, ki si jih je zastavil, pa Lombergar izpostavlja prenovo dnevno-informativnih programov, izboljšanje kakovosti programov, izboljšanje medsebojnih odnosov zaposlenih in več pozornosti manjšinskim programom.