Vojaki jutri pripravljajo protestni shod

Za protest so se odločili zaradi socialnega molka ministrstva in vrha Slovenske vojske glede sistemskih nepravilnosti.

Objavljeno
16. november 2011 10.31
Posodobljeno
16. november 2011 10.31
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - Sindikat vojakov Slovenije (SVS) in Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost v četrtek ob 17. uri pred ministrstvom za obrambo organizirata miren protestni shod. Za protest so se odločili zaradi socialnega molka ministrstva in vrha Slovenske vojske (SV), na njem pa bodo opozorili na ključne sistemske nepravilnosti.

»Bistveno je, da nas ministrstvo za obrambo in vrh SV začneta obravnavati kot državljane Republike Slovenije, sedaj pa nas izvzemajo iz splošnih predpisov, čeprav za to ni utemeljenega razloga. To možnost zlorabljajo za diskriminatorno obravnavo pripadnikov vojske,« je za STA povedal predsednik SVS Gvido Novak.

Pojasnil je, da gre za pereče težave, ki se vlečejo že dlje časa, zadnje dve ali tri leta, ko je kriza, pa so še bolj v ospredju. Nanje so opozarjali tudi že prek prijav na pristojne inšpektorate, vendar niso bili uspešni. Tako imajo vojaki veliko manj pravic kot ostali javni uslužbenci. Neprimerno se mu zdi tudi, da ima vojak z vsemi obremenitvami, ki so značilni za njegov poklic, 600 evrov plače.

V sindikatu so se za protestni shod odločili predvsem zaradi dve leti in pol trajajočega socialnega molka, ki so ga deležni od delodajalca. Kot pojasnjujejo v vabilu na shod, se odhajajoča vladajoča garnitura s SVS sploh ni želela pogovarjati.

Med protestnim shodom bodo zbrani pripadniki SV na miren način opozorili na ugotovljene ključne sistemske nepravilnosti ter na nepravilnosti oziroma nezakonitosti, ki jih je treba odpraviti takoj, ker so po njihovem mnenju nedopustne.

Nemudoma zahtevajo ukinitev prehodne formacije 7005, v katero je razporejena kar polovica vojakov, spremembe pri obračunavanju potnih stroškov in pošteno plačevanje pripravljenosti za delo. Zahtevajo tudi enako plačilo za vse pripadnike, ki opravljajo enako delo, in vrnitev odvzetih nazivov pripadnikov, ki so jih pridobili z imenovanjem na formacijske dolžnosti specialistov.

Poleg tega zahtevajo vzpostavitev učinkovitega varstva pravic, prekinitev socialnega molka, sklenitev kolektivne pogodbe, povrnitev dodatnih treh mesecev k delovni dobi na leto, sprejem sistematizacij po predpisanih postopkih, sklepanje zakonitih pogodb ob prerazporeditvah, priznanje statusa civilnim osebam v vojski tudi pri plačah in ureditev statusa višjim podčastnikom.

Kot zagotavljajo v sindikatu, imajo za shod vsa potrebna dovoljenja, prek ugovorov in zahtev vojakov ter s kolektivnimi tožbami pa je tudi ministrstvo o zahtevah obveščeno. Pred samim protestnim shodom bodo v četrtek dopoldne o nepravilnostih spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Na ministrstvu za obrambo so medtem prepričani, da načina reševanja problematike prek protestnega shoda velika večina pripadnikov SV ne podpira, zato so tudi zahteve SVS v imenu vseh pripadnikov neprimerne, drugače bi ta sindikat že dosegel reprezentativnost. SVS namreč še vedno ni dosegel statusa reprezentativnosti, ki bi mu omogočil enakopravno obravnavo z drugimi tremi reprezentativnimi sindikati na področju vojske, obrambe in zaščite.

Sicer pa na ministrstvu zagotavljajo, da rešujejo vse izpostavljene probleme. »Problematika, ki je sistemske narave in zadeva status vojakov kot javnih uslužbencev, se rešuje na ravni vlade skladno z možnostmi v času krize. To je tudi edina prava pot za reševanje tovrstne problematike. Ne moremo pristati na reševanje tako kompleksne problematike s političnimi pritiski ali pomočjo ulice, za kar se je očitno odločil SVS,« poudarjajo v odzivu, ki so ga objavili na svoji spleti strani.