Vojaki na sestanek o pokojninah

Sindikat vojakov se bo danes z upravo Kpitalske družbe (Kad) pogovarjal o privarčevanih sredstvih.

Objavljeno
07. julij 2013 21.42
C. R., STA
C. R., STA

Ljubljana – Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak in odvetnik sindikata Peter Kos se bosta danes z upravo Kapitalske družbe (Kad) pogovarjala o izplačevanju privarčevanih sredstev za poklicno pokojnino pripadnikom SV, ki so opravljali vojaško službo najmanj deset let.

Sindikat trdi, da Kad nezakonito omejuje izplačevanje privarčevanih sredstev in da pogojuje izplačevanje s prekinitvijo oz. odpovedjo delovnega razmerja, čeprav da pokojninska reforma tega ne predvideva. Če ne bodo dosegli dogovora, na sindikatu napovedujejo kazenske ovadbe zoper vse, ki bodo onemogočali izvajanje zakona, in objavo poziva z navodili, kako naj pripadniki SV ravnajo, da bi uveljavljanje izplačila dosegli po sodni poti.

Po mnenju Kada je do izplačila sredstev upravičen tisti, ki ni več zaposlen v SV. S tem To stališče po njihovih navedbah potrjuje tudi mnenje ministrstva za delo. Na Kadu tudi pravijo, da zavarovanec v primeru enkratnega izplačila sredstev ne more uveljaviti pravic iz poklicnega zavarovanja.

Pokojninska reforma je za pripadnike SV uvedla izjemo pri izplačilu privarčevanih sredstev iz Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja RS, ki ga upravlja Kad. Po zakonu ima tisti, ki je v SV opravljal vojaško službo najmanj deset let in ne namerava uveljavljati poklicne pokojnine, pravico zahtevati, da se mu sredstva na njegovem računu pri skladu izplačajo v enkratnem znesku.

Enako pravico ima tudi tisti, ki vojaške službe sicer ni opravljal najmanj deset let, a se mu delovno razmerje na obrambnem področju prekine zaradi starostne omejitve pri opravljanju vojaške službe, navaja sindikat.