Vojaki odleteli na Kosovo

Z brniškega letališča je v smeri Prištine odletela prva skupina vojakov slovenskega vojaškega kontingenta Sicon 15, ki bo sodelovala v okviru mednarodnih sil Kfor v operaciji kriznega odzivanja na Kosovu.

Objavljeno
16. februar 2007 15.40
Brnik – Ob 13.30 uri je z letališča v Brniku v smeri Prištine odletela skupina vojakov slovenskega vojaškega kontingenta Sicon 15, ki bo sodelovala v okviru mednarodnih sil Kfor v operaciji kriznega odzivanja na Kosovu, medtem ko bo nova skupina 80 vojakov na Kosovo poletala ob 18.30 uri. Do konca dneva bo tako v Prištini v okviru kontingenta 200 slovenskih vojakov, ki bodo nastanjeni v vojaški bazi v Peči in ki se jim bo do 28. februarja pridružilo še 400 vojakov, so za delo.si povedali na morsu.

Kontingent slovenskih vojakov bo v okviru mednarodnih sil Kfor na Kosovu pod vodstvom Nata prevzel nadzor nad sektorjem Zahod in zagotavljal stabilnost, mir in humanitarno pomoč prebivalcem. Na Kosovu bo ostal na Kosovu do konca avgusta.

Zadnji vojaki na Kosovu do konca februarja

V okviru kontingenta Sikon 15 na Kosovo odhaja skupno 600 vojakov. Od tega bo 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pripadnikov slovenskega kontingenta pa sestavljajo pripadniki vojaške policije, veterinarske in medicinske skupine, logistične enote, helikopterske skupine, skupine za povezavo, inženirskiment ter častniki in podčastniki, ki bodo delovali v večnacionalnih poveljstvih.

Predhodnica kontingenta je na Kosovo odšla že 1. februarja, zadnji vojaki pa bodo na območje prišli do konca meseca. Do tedaj bo z ladjo iz Kopra v Solun in nato naprej po železnici do Peči moralo prispeti tudi 191 vozil, oborožitev in ostala oprema za opravljanje zadanih nalog. Slovenski kontingent bo sicer svojo šestmesečno odgovornost nad območjem Zahod od italijanske vojske prevzel 25. februarja, delo v operaciji Joint Enterprise pa bo začel 1. marca.

Za operacijo Sikon predvidenih 7,06 milijona evrov stroškov

Kontingent Sikon 15 bo deloval na podlagi resolucije Varnostnega sveta ZN št. 1244 in izvajal celoten spekter nalog stabilizacije Kosova in zagotavljanja varnega okolja in pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem.

Za operacijo Sikon 15 je načrtovanih 7,06 milijona evrov stroškov, kar je skoraj četrtina vseh stroškov, ki so za leto 2007 predvideni za vse operacije kriznega odzivanja, v katerih sodeluje SV. Slovenija sicer v teh operacijah sodeluje že od leta 1997, doslej pa je bilo skupno za vse operacije namenjenih dobrih 52 milijonov evrov. Lani je bilo za sodelovanje v mirovnih operacijah SV namenjenih 14,2 milijona evrov, letos pa je v ta namen načrtovanih 27,8 milijona evrov.