Vojaki se vračajo s Kosova

Glavnino 31. slovenskega kontingenta v Kforju sta sestavljali manevrski četi 20. pehotnega polka 72. brigade Slovenske vojske.

Objavljeno
19. november 2015 16.52
Kosovo,Klina,27.04.2008,Patrulja Slovenske vojske v srbski enklavi Dresnik blizu Kline.Foto:Matej Druznik/DELO
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - V Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Celju pripravljajo v petek popoldan slovesnost ob vrnitvi 31. kontingenta Slovenske vojske z mednarodne operacije Kforja na Kosovu.

Vojake in sorodnike bo nagovoril poveljnik Združenega operativnega centra polkovnik Klemen Medja. Glavnino 31. slovenskega kontingenta v Kforju s 309 pripadniki in pripadnicami različnih enot Slovenske vojske sta sestavljali manevrski četi 20. pehotnega polka 72. brigade Slovenske vojske, v sestavi kontingenta pa je bilo še šest skupin za povezavo in nadzor, skupina vojaške policije, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element.

Nekaj pripadnikov je delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kforja. Naloge kontingenta so vključevale vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti na civilne oblasti in varovanje objektov posebnega pomena, kot je bil na primer samostan Visoki Dečani.