Vojaki vložili tožbo zaradi neizplačila regresa

Pirnat: Vlada je z enostranskim sklepom kršila kolektivno pogodbo za javni sektor.

Objavljeno
07. maj 2012 12.17
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Sindikat vojakov Slovenije je danes vložil kolektivno tožbo zaradi neizplačila regresa za letni dopust pripadnikom Slovenke vojske.

Kot je poudaril predsednik sindikata Gvido Novak, je podlaga za tožbo dogovor iz novembra 2011 o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012.

Pretekli petek bi moral biti vojakom s plačo za mesec april izplačan regres v višini 692 evrov, kot določa zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012.

»Do izplačila regresa po podatkih iz spletne strani vlade ni prišlo zaradi enostransko sprejetega sklepa vlade z dne 26. aprila. Ta po njihovem daje pravno podlago za kršenje dogovorjenega datuma in višine regresa javnim uslužbencem za leto 2012. Sklep je nezakonit in predstavlja kršitev kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti v delu, ki določa predhodno pridobitev mnenja o času, kraju in načinu izplačil osebnih dohodkov in drugih osebnih prejemkov,« je v pismu zapisal Novak.

V sindikatu so še zapisali, da je bil kršen tudi dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju. Ta je bil sklenjen med vlado in sindikati javnega sektorja novembra 2010 ob prekinitvi takratne stavke.

K tožbi so v sindikatu priložili tudi mnenje dr. Rajka Pirnata, ki je strokovno ocenil, da vlada s svojimi sklepi ne more enostransko spreminjati obveznosti, ki izhajajo iz veljavne kolektivne pogodbe za javni sektor, in da je vlada zaradi neizplačila regresa v višini, kot ga določa sklenjeni dogovor, kršila veljavno kolektivno pogodbo.

Pirnat je zato prepričan, da veljavna kolektivna pogodba jasno določa iztožljivo pravico vsakega javnega uslužbenca.

Sindikat vojakov v tožbenem zahtevku poziva k izplačilu regresa z zamudnimi obrestmi od 4. maja. V sindikatu so se za tožbo odločili predvsem zaradi načina izvedbe neizplačila regresa in ne toliko zaradi samega regresa.