Vojaška sindikata 
za danes napovedala protestni shod

Jelušičeva je pesimistična, saj meni, da težave, ki jih izpostavlja sindikat, v sedanji gospodarski krizi niso rešljive.

Objavljeno
16. november 2011 20.21
Posodobljeno
17. november 2011 08.00
Dejan Karba
, Anže Božič, notranja politika
Dejan Karba
, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Nereprezentativni Sindikat vojakov Slovenije in konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost bosta danes pozno popoldne pred obrambnim ministrstvom organizirala javni protestni shod, ki bo trajal predvidoma do osme ure zvečer.

Predsednik sindikata Gvido Novak pravi, da imajo za shod, za katerega so se odločili zaradi »dve leti in pol trajajočega sindikalnega molka, ki ga je sindikat deležen od obrambnega ministrstva in vrha Slovenske vojske«, urejena vsa potrebna dovoljenja.

Trenja med Sindikatom vojakov Slovenije (SVS) in vrhoma obrambnega ministrstva in SV imajo dolgo brado. Večji zaplet je nastal 15. maja letos, ko je SVS obrambno ministrico Ljubico Jelušič pozval k razrešitvi načelnika generalštaba generalmajorja Alojza Šteinerja.

Pozivu se je pridružil tudi Sindikat vojakov, obrambe in zaščite (SVOZ), ki je pozneje k odstopu pozval še Jelušičevo, saj je vrh obrambnega sistema zaradi domnevno sovražnih in k nestrpnosti pozivajočih spletnih besedil Gvida Novaka izbrisal interne spletne strani sindikatov, po katerih sta sindikata komunicirala s svojimi člani in na katerih je Novak tudi objavil seznam konkretnih kršitev slovenskega obrambnega sistema.

Te spletne strani so vsebinsko okrnjene še danes, isti pa ostajajo tudi sindikalni očitki obrambnemu vrhu: nepravilna in nepravična formacijska premeščanja, nesmiselno zapravljanje denarja ministrstva, novo izplačevanje potnih stroškov vojakom menda ni skladno z doktrino, povečuje pa se tudi število tožb in ugovorov vojakov.

Napoved protestnega shoda po besedah Novaka podpira tudi evropsko združenje vojaških organizacij EUROMIL. A ko smo včeraj poklicali na omenjeno organizacijo o omenjenem shodu niso vedeli nič, zanj so prvič slišali od nas. Generalni sekretar vseevropske organizacije, ki brani poklicne in socialne standarde zaposlenih v vojski Gerhard Ahlbrech, je za Delo dejal, da so načelno sicer seznanjeni z razmerami v SV, a bodo zaplete lahko komentirali šele, ko bodo natančneje proučili vse argumente.

MORS se distancira od protestov

Sindikat ministrstva za obrambo (Mors) se distancira »od ravnanj in dejanj, ki so usmerjena v netenje in razpihovanje nestrpnosti med pripadniki Slovenske vojske in Morsom«, je komentiral Marjan Lah, sekretar Sindikata ministrstva za obrambo. »V vodstvu Sindikata ministrstva za obrambo vodimo sindikalni dialog z obrambnim ministrstvom, predvsem v temi, ki se nanaša na varovanje in uveljavljanje pravic iz delovnega razmerja pripadnikov Slovenske vojske in obrambnega ministrstva,« je še dejal Lah.

Medtem ko z obrambnega ministrstva sporočajo, da bi moral SVS za enakopravno obravnavo z drugimi reprezentativnimi vojaškimi sindikati doseči status reprezentativnosti »kot temeljni pogoj, ki je za sindikalno delovanje na obrambnem področju določen v členu 100 b zakona o obrambi«, predsednik SVS Gvido Novak za nocoj obljublja »presenečenje«. Na očitke o nereprezentativnosti SVS se Novak ne ozira, temu ob bok daje prestižnost partnerstva njihovega sindikata z Euromilom.

Novak je zadnje čase brez dvoma najglasnejši vojaški sindikalist, opozarjanje njegovega sindikata na sistemske nepravilnosti v naši vojski pa so pravzaprav enake tistim v drugih stanovskih sindikatih. Ti Novaka, kar se tiče sindikalnega dela, podpirajo, pravijo pa, da se mu pri shodu ne bodo pridružili. SVOZ, denimo, je SVS že pred časom pozval, da bi skupaj organizirali mirni shod, s katerim bi opozorili na domnevne anomalije obrambnega sistema (predvsem pereč je nov način izplačevanja potnih stroškov), vendar ga je na njihovo začudenje Novak zdaj brez kakršnega koli povabila k sodelovanju organiziral sam.

»Žal, šel je neko svojo pot, ki je mi ne podpiramo,« pravijo iz SVOZ, a kljub temu dodajajo, da so zahteve SVS upravičene. V SVOZ še menijo, da čas za protestni shod zaradi predvolilnih dogajanj ni pravi, »zavedamo pa se tudi, da številni pripadniki SV sicer podpirajo protestni shod, vendar se ga bojijo udeležiti zaradi možnosti maščevanja nadrejenih«.

Tudi Marjan Lah iz Sindikata obrambnega ministrstva se z Novakom glede težav z reorganizacijo znotraj Slovenske vojske strinja: »Zaradi reorganizacije vojaki dobivajo odločbe oziroma ukaze, da so prestavljeni na prehodno formacijo. Bistvo je to, da nekomu, ki je specialist, sistem po novem ne zaznava pridobitve funkcionalnih znanj, zaradi česar pristane na prehodni formaciji. Poberejo mu dodatek za specialista – če je ta človek poveljnik oddelka, pa mu pač poberejo dodatek za vodenje in poveljevanje –, ampak on še vedno opravlja svoje isto delo. Tukaj nikakor ne gre za krivdo delavca, ampak za krivdo delodajalca, s katero dejansko posega v delovne pravice delavca.«

Na tem mestu naj omenimo še, da smo včeraj med poizvedovanjem med nekaterimi pripadniki Slovenske vojske o smislu shoda od kar nekaj vojakov izvedeli, da zaradi reorganizacije v obrambnem sistemu – predvsem na področju izplačevanja dodatkov in potnih stroškov – za mesečno opravljeno delo na tekoče račune dobivajo po 145 evrov.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je na svojem blogu o shodu med drugim zapisala: »Problemi, ki jih izpostavlja sindikat, so takšne vrste, da se jih na Morsu zavedamo že tri leta, vendar v sedanji gospodarski krizi niso rešljivi.« Jelušičeva še meni, da je »napovedani protest v predvolilnem času tipični primer politizacije sindikalnega gibanja v vojski, kar glede na določbe zakona o obrambi ni dopustno«. »Napovedani protest v predvolilnem času je tipični primer politizacije sindikalnega gibanja 
v vojski.«