Vojaško ladjo za ruski klirinški dolg

Mogoče je, da bo mornarica Slovenske vojske v kateri od ruskih ladjedelnic naročila drugo vojaško ladjo, ki bi jo poplačali z delom ruskega klirinškega dolga do Slovenije.

Objavljeno
23. marec 2007 07.20
Slovenska vojaška ladja Ankaran 21
Koper, Ljubljana – Mogoče je, da bo mornarica Slovenske vojske v kateri od ruskih ladjedelnic naročila drugo vojaško ladjo. Končnih odločitev o tem še ni, lahko pa bi jo poplačali z delom ruskega klirinškega dolga do Slovenije. To so nam včeraj potrdili na ministrstvu za obrambo, potem ko je minister Karl Erjavec novost razkril Primorskim novicam med obiskom 430. mornariškega diviziona Ankaran.

Cena bo večja od osem milijonov evrov

Rusija dolguje Sloveniji iz nekdanjega sistema blagovne zamenjave med državama 130 milijonov dolarjev. Po informacijah, ki so jih potrdili na ministrstvu, naj bi za vojaško opremo namenili 40 milijonov dolarjev, pomemben del tega za omenjeni nakup. Srednjeročni program opremljanja Slovenske vojske, ki se končuje leta 2010, je namreč predvidel še eno večnamensko patruljno vojaško ladjo. Po letu in pol stari izjavi obrambnega ministra naj bi bila podobna Ankaranu, vendar sodobnejša. Tedaj so ocenjevali, da naj bi stala osem milijonov evrov, zdaj pa je že jasno, da bo znesek večji. Dve vojaški ladji za nadzor meje pričakujejo od Slovenije tudi druge države zveze Nato, saj se lahko zgodi, da mora ena v popravilo ali na redno vzdrževanje, je menil obrambni minister.