Vojska z območja podjetja KIK Kamnik odstranila 16 ton smodnika

SV je v približno v letu dni odstranila, uničila ali primerno uskladiščila okoli 652.000 kosov eksplozivnih sredstev.

Objavljeno
04. september 2014 15.47
KIK Kamnik, črni smodnik
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Kamnik − Sanacija območja podjetja KIK Kamnik, ki je v stečaju in je v preteklosti proizvajalo eksplozivna sredstva in smodnik, se končuje.

Slovenska vojska (SV) je v okviru čiščenja območja v približno letu dni odstranila, uničila ali primerno uskladiščila okoli 652.000 kosov eksplozivnih sredstev, 16 ton črnega smodnika in velike količine kemikalij.

S tem se je ogroženost ljudi, premoženja in okolja na območju nekdanjega podjetja precej zmanjšala. Slovenska vojska se bo zato zelo verjetno že do konca oktobra umaknila z območja, kar je več kot pol leta pred najprej postavljenim rokom, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Tam se je na zadnji seji sestala razširjena delovna skupina, ki je pripravila in vodila sanacijo podjetja.

Delovno skupino so sestavljali predstavniki ministrstva za notranje zadeve, ki je usmerjalo in usklajevalo delo, ministrstva za obrambo, Uprave RS za zaščito in reševanje, občine Kamnik ter drugih ministrstev in inštitucij.

Nadaljnjo sanacijo zemljišča in posameznih objektov bodo izvajali sedanji in bodoči lastniki na pripravljenih strokovnih podlagah, s katerimi se je seznanila delovna skupina.