Volitve v romski svet

V Forumu romskih svetnikov se že pripravljajo na volitve v svet romske skupnosti, ki ga predvideva zakon o romski skupnosti. Med člani se že pojavlja dvom o primernosti načina izvolitve.

Objavljeno
05. april 2007 14.32
Darko Rudaš
Krško - V Forumu romskih svetnikov se že pripravljajo na volitve v svet romske skupnosti, ki ga predvideva zakon o romski skupnosti. Predsednik foruma Darko Rudaš je povedal, da se med člani že pojavlja dvom o primernosti načina izvolitve oziroma imenovanja v omenjen 21-članski svet. Romski svetniki nameravajo zato usklajevanja predvidoma nadaljevati prihodnji teden na seji foruma v Krškem.

Pričakujejo čim večjo udeležbo

Rudaš je pojasnil, da naj bi, glede na opredelitve v zakonu o romski skupnosti, sedem predstavnikov foruma v svet romske skupnosti izvolili na tajnih volitvah, v Zvezi Romov Slovenije, ki ima predvidenih 14 članov, pa naj bi jih imenovali neposredno. Dvome o pravičnosti oblikovanja sveta romske skupnosti nameravajo zato romski svetniki obravnavati na svoji naslednji seji, na kateri Rudaš zato pričakuje tudi čim večjo udeležbo svetnikov.

"Zveza Romov Slovenije ima v tem okviru zagotovljene določene posebne pravice. Predsednika sveta romske skupnosti pa bomo potem volili skupaj na tajnem glasovanju, pri katerem imajo predstavniki zveze že vnaprej zagotovljeno večino", pojasnjuje Rudaš. Po njegovem mnenju je s tem oblikovanje omenjenega sveta že vnaprej določeno. Rudaš je še dejal, da so tej postavki v zakonu tudi najbolj nasprotovali, vendar pri tem niso bili uspešni.

Enotno delovanje za dobro vseh Romov

"Upam pa, da bomo po dokončnem oblikovanju sveta romske skupnosti delovali enotno za dobro vseh Romov", je še izpostavil. Romski svetniki se zavzemajo predvsem za primerno urejanje romskih naselij v posameznih občinah.

Pri tem so že pozvali ministrstvo za okolje in prostor naj poskrbi za ustrezen nabor podatkov za register teh naselij. Državo so obenem tudi že pozvali, naj z materialno in strokovno podporo spodbuja občine k sprejetju prostorskih načrtov, ki bi določali območja, na katerih bi se pripadniki romske skupnosti lahko naselili.

V Forumu romskih svetnikov ob tem od državnega zbora tudi še vedno pričakujejo, da bo v okviru svojih pristojnosti vplival na čimprejšnjo izvolitev romskega svetnika v občini Grosuplje, kjer za to še vedno niso zagotovili ustreznih pogojev.