Volkove streljajo, mar ne?

Ustreljena še zadnja spremljana volkulja, letos že 11 volkov. Odstrel neučinkovit, ne vpliva na volčje plenjenje.

Objavljeno
24. september 2012 10.55
Posodobljeno
24. september 2012 10.55
S. M., Delo.si, STA
S. M., Delo.si, STA

Konec tedna je bila po izginotju volkulje Tonke ustreljena še mlada volkulja Tia iz Kočevskega roga, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tio so raziskovalci s telemetrično ovratnico opremili pred dvema mesecema in je bila še zadnji volk, ki so jo spremljali v okviru projekta Slowolf.

Tia je bila 11. volk, ki je bil zakonito odstreljen v tej sezoni, še vsaj trije drugi pa so poginili zaradi drugih vzrokov, so STA sporočili s Slowolfa.

Tia je bila dvoletna samica iz volčjega tropa Rog, v katerem naj bi po razpoložljivih podatkih živeli trije volkovi in letos najverjetneje niso imeli mladičev. Teritorij tega tropa je segal vsaj od Kočevja do Poloma, Črnomlja in Brezovice nad Kolpo.

Slavc je šel v Italijo

Raziskovalci z ljubljanske biotehniške fakultete so Tio ujeli in opremili s telemetrično ovratnico v okviru projekta Slowolf po treh mesecih terenskega dela v Kočevskem rogu.

Do sedaj še nobenega volka v Sloveniji niso mogli spremljati celo leto, kolikor traja življenjska doba ovratnice preden samodejno odpade.

Potrjeno je preživel le en volk - samec Slavc, ki je po petih mesecih odšel v Italijo.

V Sloveniji od 32 do 43 volkov

V sezoni 2011-2012 je bilo tako do sedaj zakonito odstreljenih že 11 volkov od skupno 12, kolikor jih je lani za odstrel določilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Poleg tega je enega volka povozil avto, eden je bil najden mrtev, vsaj za eno volkuljo obstaja sum, da je bila ubita nezakonito (volkulja Tonka, od katere je ostala samo odrezana ovratnica).

Število volkov v Sloveniji je bilo sicer lani ocenjeno na od 32 do 43.

Septembra je odstrel volkov pri nas sicer dovoljen samo na pašnikih (v ostalih petih mesecih je bil odstrel dovoljen kjerkoli).

Tia ni delala škode

Dosedanji odstrel volkov se je namreč izkazal za popolnoma neučinkovitega za preprečevanje škod na domačih živali, saj število odstreljenih volkov nima vpliva na njihovo plenjenje živine.

Zato so z določbo, da je v tem mesecu dovoljen odstrel samo na pašnikih, poskušali vplivati na vedenje preživelih volkov, da bi se začeli izogibati pašnikov.

Na pašniku, kjer je bila odstreljena Tia, do sedaj ni bilo še nobene škode zaradi napadov volkov.