Volkovi Sodražanom nagnali strah v kosti

V Sodražici opozarjajo na povečano število volkov, ki prihajajo v bližino vasi.

Objavljeno
14. maj 2014 11.18
Simona Fajfar, Sodražica
Simona Fajfar, Sodražica

Sodražica − Ker so volkovi pred kratkim napadli in pokončali telico na Travni gori, v soboto zjutraj pa je trop volkov v neposredni bližini vasi Sodražica uplenil srnjaka, sodraški župan Blaž Milavec zahteva takojšnje ukrepanje države: »Število volkov se je povečalo in zdaj prihajajo tako rekoč do hiš. Ljudi je strah.«

Volkovi so del tega okolja

Emil Kodat, lovec in fotograf, ki se je v soboto ob 6.30 peljal iz Sodražice proti Loškemu Potoku, je sto petdeset oziroma dvesto metrov iz Sodražice fotografiral trop volkov, ki je na gozdnem robu uplenil srnjaka. Srečanja z velikimi zvermi zanj niso nič posebnega, saj vsak teden tudi po dvakrat vidi medveda, vsaj desetkrat pa je srečal volka, ki je, pravi, miroljubna žival.

»Volkovi so vseskozi v tem okolju, le vidimo jih ne,« pravi Kodat. Volkovi, ki jih je posnel tik za Sodražico, se ne bodo tako kmalu spet pojavili v bližini Sodražice, pravi sogovornik: »To se bo morda ponovilo čez 15 let, ker so volkovi pametni in se skrivajo.«

Gozdni rob je primeren za lov

Trop, ki je ovekovečen na fotografiji, je verjetno že 20 kilometrov stran, pravi tudi biolog dr. Ivan Kos z ljubljanske biotehniške fakultete. V sodraškem primeru je običajno, da volkovi lovijo na gozdnem robu, ker je tam več srnjadi oziroma jelenjadi kot v gozdu. Da so uplenili telico, pa tudi ni nič novega, saj so tovrstne škode na tem območju stalne.

To potrjuje tudi Miran Bartol, vodja odseka za lovstvo in divje živali na kočevskem zavodu za gozdove: »Na našem območju 30 odstotkov vse škode, ki jo naredijo zavarovane vrste, nastane zaradi volka.

Od Turjaka do Kolpe je vsako leto za okoli 100.000 evrov škode

Na območju kočevskega zavoda za gozdove, ki je osrednji življenjski prostor medveda in volka, na leto izplačajo okoli 100.000 evrov za povračilo škode, ki jo povzročijo zavarovane vrste. »Bolj kot povzročanje negativnega odnosa do zveri bi moralo biti pomembnejše vprašanje, kaj smo naredili oziroma kaj bomo naredili, da to škodo zmanjšamo,« pravi Ivan Kos.

Je pa res, da je občina Sodražica mejno območje dveh tropov volkov, pravi Ivan Kos: goteniškega, ki ima teritorij od Travne gore do Kočevske Reke in šteje od šest do deset osebkov, in tropa z Menišije, ki ima po ocenah pet živali. Sicer je v Sloveniji od 40 do 50 volkov, ki so razdeljeni v devet tropov, od tega jih je pet takih, ki prehajajo državno mejo. Sicer pa en volčji trop potrebuje od 20.000 do 40.000 hektarov veliko območje, ki ga obkroži v dveh tednih do meseca dni.

Volk ne napada ljudi

»Število volkov narašča in trop volkov je bistveno bolj nevaren za človeka kot posamezni volk,« skrbi sodraškega župana. A stroka temu oporeka. »Volkov je res nekaj več, a v Evropi že vrsto desetletij ni agresivnih volkov. V Sloveniji pa v stotih letih nismo imeli primera, da bi volk napadel človeka,« pravi Ivan Kos, ki pri tem opozarja na človekov prastrah pred volkovi in velikimi zvermi, kar se da hitro izkoristiti za manipulacijo.

Na ministrstvu za okolje so seznanjeni s pismom sodraškega župana in odgovarjajo, da prek Zavoda za gozdove Slovenije in Agencije RS za okolje spremljajo »stanje glede velikih zveri in v tem trenutku ni zaznati izrednega povečanja škodnih dogodkov«. A Blaž Milavec, ki je volka srečal tudi na svojem dvorišču, je jasen: »Zahtevamo, da država nekaj naredi.«