Vožnja z mestnim avtobusom tudi za polovico dražja

Šolska vozovnica se bo, če bo sklep sprejet, podražila z zdajšnjih 17 na 20 evrov, posamezna vožnja pa z 80 centov na 1,2 evra.

Objavljeno
07. november 2011 18.38
Posodobljeno
07. november 2011 18.51
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – V prvi polovici leta je javno podjetje Ljubljanski potniški promet ustvarilo dobre tri in pol milijona evrov izgube, zaradi česar bo oddelek za gospodarske dejavnosti in promet na prihodnji seji mestnega sveta ljubljanskim svetnikom v sprejetje ponudil predlog podražitev.

Kot so zapisali v predlogu sklepa, je treba zaradi finančne izgube »izboljšati prihodkovno strukturo, da bodo lahko zagotovili nemoteno in kakovostno izvajanje javne službe«, zato so se odločili, da bodo z novimi cenami potnike skušali pritegniti k nakupu terminskih vozovnic. Ugotovili so namreč, da si »potniki z vrednostno vozovnico neprestano izračunavajo ekonomsko upravičenost«, pri čemer pridejo do zaključka, da »število voženj ni večje, kot znaša vrednost mesečne vozovnice«. Prepričani so torej, da potnik s terminsko vozovnico pogosteje sede na avtobus, saj število prevozov ne vpliva na njihovo ceno.

Čeprav bi radi, da bi se več ljudi odločilo za terminske vozovnice, pa so nove cene teh prav tako malce višje. Šolska vozovnica se bo, če bo sklep sprejet, podražila z zdajšnjih 17 na 20 evrov, splošna pa s 34 na 37 evrov. Trije evri več na vozovnico bodo torej Ljubljanskemu potniškemu prometu po njihovih izračunih na leto prinesli 1,2 milijona evrov več prometa pri šolskih ter skoraj dva milijona evrov več pri splošnih vozovnicah. Posamezna vožnja, ki jo plačamo z urbano ali mobilnim telefonom (moneta), pa se bo podražila kar za petdeset odstotkov, z zdajšnjih 80 centov na 1,2 evra. Dobro je vedeti, da nam mobilni operaterji pri plačilu z moneto zaračunajo še trideset centov za posredovanje, kar seveda opazimo šele na računu za mobilni telefon. Ob plačilu z moneto torej vaša vožnja v resnici stane 1,1 evra oziroma ob morebitnem sprejetju novih cen 1,5 evra.

Dodatna nevšečnost pri uporabi monete je, da vozovnica ne velja za prestopanje. Če torej poravnate vožnjo z moneto in želite čez tri postaje prestopiti na drug avtobus, boste morali mobilnik vnovič prisloniti na čitalnik pri šoferju ter boste tako za vožnjo, ki jo bo kolega potnik z urbano plačal (za zdaj še) 80 centov, vi dejansko odšteli 2,2 evra.