Vozovnice tudi po spletu

Avtobusna postaja Ljubljana je uvedla prodajo vozovnic prek interneta. Sistem je zaenkrat na voljo le lastnikom plačilnih kartic Activa, Moneta, Mastercard in Maestro ter Mobitelove Monete.

Objavljeno
13. december 2006 07.00
Ljubljana – Avtobusna postaja Ljubljana je včeraj uvedla prodajo vozovnic na spletnih straneh. Za avtobus, ki odpelje s postaje v glavnem mestu, je torej mogoče kupiti vozovnico povsod tam, kjer obstaja dostop do spleta. Sistem, ki je plod njihovega znanja in je bil razvit v sodelovanju z računalniško hišo MordiCom ter Banko Koper, bo v prihodnosti omogočal tudi prodajo vozovnic med postajališči na kateri koli avtobusni liniji in nakup za nadaljevanje potovanja z enim prestopom, ne glede na to, koliko različnih prevoznikov vozi na teh linijah.

Kot smo lahko slišali na včerajšnji predstavitvi spletne prodaje vozovnic, gre za poskusni projekt, ki je prvi korak pri vstopu slovenskega javnega potniškega prometa v evropski in svetovni sistem nakupa vozovnic avtobusnih prevoznikov. Čeprav je sistem za zdaj na voljo le uporabnikom interneta, ki so lastniki plačilnih kartic Activa, Moneta, Mastercard in Maestro ali Mobitelove Monete, vozovnico pa lahko kupec prejme le po pošti oziroma jo dvigne na eni od blagajn na ljubljanski potniški postaji, so v Avtobusni postaji (AP) Ljubljana prepričani, da bodo projekt (predvsem finančno) podprli tudi na ministrstvu za promet ter večina slovenskih avtobusnih, pozneje pa tudi drugih (denimo Slovenske železnice) prevoznikov v javnem potniškem prometu.

Na AP Ljubljana, kjer načrtujejo, da bodo letos prodali približno 365 tisoč vozovnic, so prepričani, da jih bodo v petih letih po spletu prodali vsaj pet odstotkov, nato pa čedalje več. Da bi to dosegli, se bodo morali povezati vsi avtobusni in drugi prevozniki v domačem in pozneje tudi mednarodnem javnem prometu.

Več o tem si preberite v sredini tiskani izdaji Dela.