Vpis v Unesco: Franja ob bok Hirošimi in Auschwitzu

Slovenija bo najbrž drugič poskušala z nominacijo za vpis na seznam svetovne dediščine pri Unescu.

Objavljeno
24. december 2013 17.36
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Idrija – Vlada se bo morala v 30 dneh odločiti, ali bo nadaljevala prekinjeni postopek kandidature vpisa Partizanske bolnice Franja na seznam svetovne dediščine pri Unescu. Slovenija bi stavila na Franjo kot objekt humanosti in ne kot vojni objekt.

Predlog je včeraj, prav na dan, ko je omenjena bolnica pred 70 leti sprejela prve ranjence, v proceduro podal idrijski poslanec Samo Bevk, ki je podoben postopek sprožil že leta 1999. Vlada je nominacijo naslednje leto podprla, ko je partizanska bolnica pristala tudi na poskusnem seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine Unesca, a jo je čez tri leta zaradi negativnega mnenja svetovalnega Unescovega organa Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS) umaknila. Odtlej je Franja pridobila znak evropske dediščine, leta 2007 pa so jo morali zaradi katastrofalne poplave v celoti postaviti na novo.

Pred dobrim desetletjem uradnega ocenjevalca ICOMOS Slovenija z nominacijo Franje ni prepričala, da gre za kaj več kot spomenik z izjemnim nacionalnim pomenom. Na Unescov seznam se namreč ne uvrščajo objekti, ki so povezani z vojnami, toda koncentracijsko taborišče Auschwitz in japonska Hirošima potrjujeta, da izjeme vendar lahko obstajajo tudi za časa druge svetovne vojne. Za nameček so kljub prvotnemu uradnemu odklonilnemu mnenju menda nemalo optimizma Franji vlili prav najvišji predstavniki ICOMOS, potem ko so ob uradnih obiskih pred lanskoletnim vpisom Idrije na Unescov seznam obiskali tudi omenjeno partizansko bolnico.

»Glede na specifiko tega spomenika, ki govori o humanosti, se lahko nominacijo utemelji drugače. Podobnih objektov, ki so med vojno delovali na zasedenem območju, v svetu ni,« je bil optimističen Samo Bevk. Slovenija se bo morala o Franji v vsakem primeru kmalu izreči. Države bodo namreč prisiljene za znamenitosti na poskusnem seznamu pripraviti kandidature za vpis na listo svetovne dediščine ali pa jih umakniti. V tem primeru poznejša nominacija ne bi bila več mogoča.