Vprašanja evropski komisiji o izbrisanih

Evroposlanec Erik Meijer je Evropski komisiji zastavil skoraj ducat vprašanj, vsa pa se nanašajo na »prihodnost prebivalcev Slovenije brez državljanstva, ker so jih po razglasitvi neodvisnosti leta 1991 izbrisali iz registra prebivalstva«.

Objavljeno
12. februar 2007 07.00
Franco Frattini
Bruselj – Komaj sedem vrstic je komisar Franco Frattini tokrat namenil evroposlancu Eriku Meijerju, ki mu je zastavil skoraj ducat vprašanj, vsa pa se nanašajo na »prihodnost prebivalcev Slovenije brez državljanstva, ker so jih po razglasitvi neodvisnosti leta 1991 izbrisali iz registra prebivalstva«.

Nizozemskega socialista, ki sedi v poslanski skupini združene evropske levice (GUE/NGL), je zanimalo, ali se v komisiji še spomnijo njegovega vprašanja iz maja 2003 o »nepodelitvi slovenskega državljanstva 18.300 osebam z jugoslovanskim državljanstvom, ki so leta 1991 živele v tedanji jugoslovanski republiki Sloveniji«. V takratnem odgovoru (30. junija 2003), ugotavlja Meijer, je evropska komisija poudarila, da je bilo »na temelju zakonov, sprejetih v letih 1991 in 1999, prikrajšanih okoli 8000 državljanov nekdanje SFRJ, ki dotlej še niso mogli pridobiti slovenskega državljanstva«, zato je (komisija) »spodbudila slovenske oblasti, naj problem rešijo«.

Več si preberite v današnjem Delu!