Vrbina: Šel je rušitelj skozi atomski vek

Naselje z bagerji brišejo z obličja zemlje. Od lani prazne hiše so porušili, del krajanov ostaja še leto dni.

Objavljeno
07. september 2013 12.08
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Krško – Ta teden so začeli rušiti objekte na petih od enajstih zasebnih hišnih naslovih v zaselku Vrbina. Kraj prazni Gen energija, ki bi med drugim rad v bližini postavil drugi blok krške jedrske elektrarne. Z rušitvijo zadnjih zasebnih hiš bo Vrbina z obličja zemlje dokončno izginila novembra 2014.

Po obljubah o izselitvi, ki so jih Vrbinčani prvič neuradno slišali že leta 1974 ob polaganju temeljnega kamna za 800 metrov oddaljeno krško jedrsko elektrarno (Jek), so se prve družine v nove hiše preselile novembra lani.

Njihovi nekdanji domovi (stali so v 1500-metrskem pasu omejene rabe prostora in gradnje okoli Jeka) so skoraj celo leto propadali, bili deležni velikega zanimanja podjetnih Romov, ta teden pa so jih gradbeni stroji spremenili v ruševine. »Če smo se že morali izseliti, ne želim razmišljati za nazaj. Razmišljam o tem, kako zadovoljna sem v Kostanjevici na Krki. S selitvijo v novo hišo ni bilo večjih težav, a ker je bila narejena v nekaj mesecih, se pojavljajo razpoke. Na tovrstne poškodbe imamo dveletno garancijo,« pravi Ana Pajič, ki je Vrbinčane predstavljala pri pogajanjih z Gen energijo in občino Krško ter se je med prvimi preselila na novo lokacijo.

Mnogo manj kot Pajičeva so s postopkom preseljevanja v nove hiše – večina Vrbinčanov se je z Gen energijo dogovorila za nadomestne gradnje na različnih krajih krške občine – zadovoljne družine, ki še vedno živijo v Vrbini. Selitev prebivalcev stanujočih na treh hišnih naslovih bo namreč izvedena v prihodnjih mesecih, zadnje tri družine bodo dom zapustile šele čez leto dni.

»Okolica spominja na življenje v Vukovarju«

»Na izselitev smo pristali pod pogojem, da gremo vsi ali nobeden. Del naših nekdanjih sosedov je že leto dni v novih objektih, kjer imajo vse urejeno v nulo, mi pa smo še vedno tukaj. To ni prav,« je za Delo dejal Stanislav Račič iz domačije Vrbina 9. Njegova mama, ki se je v hišo vselila leta 1950, je dodala, da so se s sokrajani enostavno morali sprijazniti, da bo prednost pred njimi v neposredni bližini Krškega dobila poslovna cona.

»Ljudje pravijo, boste dobili novo hišo. A denar ni vse. Mi bomo zapustili svoj prostor,« pravi Račič: »Že šest let nismo v hišo nič vlagali, ker vemo, da jo bomo zapustili. Streha pušča, parcelo za nadomestno gradnjo v Dolenji vasi imamo, zgodi se pa nič. Ta teden so vsaj odstranili hiše brez oken in vrat, zaradi katerih smo imeli občutek, da živimo v Vukovarju. A ob tem smo ostali brez javne razsvetljave in telefona. Prejšnji župan nam je pred leti govoril, da naj povemo, če kaj potrebujemo. Sedanjega pa sploh ne poznam, saj nas ni obiskal in se opravičil, ker moramo še vedno živeti tukaj. Obiskujejo nas samo še Romi in novinarji.«

Ob lanskoletni izselitvi prvih družin so v Gen energiji, ki bo za preureditev pet hektarov velikega območja nazaj v zelenice in izselitev 14 družin namenila 5,5 milijona evrov, dokončno izpraznitev Vrbine napovedali za letos. Toda gradnja ene nadomestne hiše se je komaj začela, dve v Dolenji vasi sta za zdaj zarisani le na papirju.

Vzhodno od Jeka odlagališče, zahodno Jek 2

V družbi, ki ima poslovno zgradbo na naslovu Vrbina 17, priznavajo zamude in pravijo, da bodo posledice pretrganega telefonskega kabla in odklopljene zaporedne vezave javnih svetilk poskušali odpraviti v najkrajšem času. Pajičeva je glede počasne gradnje bolj konkretna: »V Dolenji vasi bi se lahko gradilo že davno, a občina zemljišča še ni komunalno opremila.« Omenjeno obvezo dano Gen energiji in Vrbinčanom je občina pričela izpolnjevati avgusta, območje bo komunalno opremljeno spomladi. V prostorskih aktih je izginjajoči zaselek Vrbina predviden za poslovno cono. A še večji interes za izselitev krajanov, kot ga ima občina, ima energetika. »Naš namen je pridobljeno zemljišče uporabiti za energetske namene, recimo za proizvodnjo elektrike in servisne dejavnosti povezane z elektrarnami, ali pa bomo parcele zamenjali za druga zemljišča, ki jih bomo lahko uporabili za prej navedeno,« je dejala Tanja Jarkovič, tiskovna predstavnica Gen energije.

Vzhodno od Jeka je do leta 2020 načrtovana izgradnja odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke, zahodno od objekta z naslovom Vrbina 12 pa je – za zdaj še neuradno – vrisan Jek 2.