Vre tudi v vojski

Ob še vedno trajajoči splošni stavki policistov nezadovoljstvo narašča tudi v vrstah vojakov.

Objavljeno
23. november 2015 17.01
Begunci v Sloveniji
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana – Stavka policistov se zaostruje, nezadovoljni pa so tudi vojaki, ki so zaradi begunske krize prav tako na mejah. Iz sindikata ministrstva za obrambo so vlado opozorili, da vojaki skladno z zakonom ne morejo stavkati, lahko pa zaradi preobremenjenosti odidejo v bolniški stalež ali nehajo delati ponoči.

Če se vlada želi izogniti takšnemu scenariju, sindikat poziva predsednika vlade Mira Cerarja, naj do konca meseca prisluhne njihovim zahtevam: vlada naj vojake plačuje primerljivo z njihovimi kolegi iz držav članic EU, plačuje naj jim nadure, dodatek za povečan obseg dela in obremenitev naj zviša za 30 odstotkov, uredi obračun potnih stroškov, odpravi plačne anomalije ter sklene kolektivno pogodbo za obrambni resor. V nasprotnem primeru se lahko zgodi »bela stavka«, svarijo v sindikatu. »Omenjenim legitimnim odsotnostim so se pripadniki slovenske vojske zaradi čuta odgovornosti in visoke profesionalnosti v sedanjih razmerah večinoma odrekali, vendar po pridobljenih informacijah na terenu sodeč ne bo več tako,« opozarjajo.

Sankcioniranje jih ne more prizadeti

Če vlada ne bo prisluhnila zahtevam sindikata in se z njim sestala najkasneje do 30. novembra, bo morala za nastale razmere prevzeti polno odgovornost. Ob tem v sindikatu navajajo, da večina pripadnikov vojske meni, da jih na dnu, kjer se nahajajo, sankcioniranje ne more prizadeti, če se za stavko odločijo, saj jih je velika večina pred tem, da da odpoved, nadomestila za prepoved stavke pa tako in tako ne prejemajo. Na ministrstvu za obrambo odgovarjajo, da poziva sindikata ne bodo komentirali.

Medtem se stavka policistov nadaljuje, in kot kaže, tudi zaostruje. Oba policijska sindikata sta sporočila, da bosta jutri v središču Ljubljane izvedla naslednjo stavkovno aktivnost, vsi stavkovni ukrepi policijskega stavkovnega odbora pa bodo za zdaj še vedno usmerjeni samo proti vladi. Stavkovne aktivnosti so želeli osebno predstaviti tudi predsedniku vlade RS, a je ta do četrtka na službeni poti na Kitajskem. Sindikata se vsem stavkajočim zahvaljujeta za njihovo podporo in jih opozarjata, da naj ne nasedajo provokacijam vlade, ki je do preklica prekinila pogajanja, saj je njen namen, tako trdita sindikata, »oslabiti motiviranost vseh, ki podpirate stavko«.