Vrednosti nepremičnin bodo znižane za od 10 do 30 odstotkov

Vrednosti se bodo prilagodile, ker so se cene za nepremičnine na posameznih območjih spremenile za več kot 10 odstotkov.

Objavljeno
14. avgust 2013 17.30
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Ljubljana - Vrednosti nepremičnin v registru nepremičnin pri Geodetski upravi RS (Gurs) bodo predvidoma jeseni prilagojene dogajanju na trgu. Vrednosti bodo nižje za od 10 do 30 odstotkov, najbolj se bodo znižale za lokale, pisarne, zemljišča za gradnjo stavb in tudi stanovanjske nepremičnine na območjih, kjer so bile najvišje.

Po predlogu uredbe o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin, ki ga je Gurs v medresorsko usklajevanje posredoval 5. avgusta, bodo vrednosti stanovanj in hiš znižane na območjih Primorske, osrednje Slovenije, Gorenjske, Dolenjske ter okolice Maribora in Celja.

Vrednosti se bodo prilagodile, ker so se cene v sklenjenih poslih za posamezne vrste nepremičnin na posameznih območjih spremenile za več kot 10 odstotkov. Obdobje indeksacije je od 1. julija 2010 do 1. januarja 2013, Gurs pa je upošteval tudi podatke za obdobje šestih mesecev po datumu indeksiranja (1. januar 2013), torej do konca junija letos.

V Ljubljani bo ocenjena vrednost stanovanj padla za 17 odstotkov

Vrednosti bodo v registru nepremičnin spremenjene po tem, ko bo uredbo sprejela vlada. Na Gursu pričakujejo, da bo to v septembru, tako da bi lahko bile nove vrednosti v registru objavljene do konca septembra.

Vrednosti stanovanj bodo glede na predlog uredbe, objavljene na spletni strani Gursa, za od 16 do 17 odstotkov znižane v središču Ljubljane, Postojni, Novi Gorici, Idriji in na območju Bohinja, za do 15 odstotkov bodo nižje na območju južno od Ljubljane, v okolici Nove Gorice in pri Litiji. Na največ območjih bodo znižane za 10 do 12 odstotkov, in sicer na širšem območju Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Radovljice, v Celju, Kranju, na Jesenicah, na Obali, Krasu in v Posočju.

Vrednosti hiš bodo za 25 odstotkov znižane v okolici Jesenic, za 24 odstotkov v nekaterih predelih Ljubljane, za 19 do 20 odstotkov na območjih severno in zahodno od Ljubljane, na Obali, na Bohinjskem in na območju Kranjske Gore, za 14 do 15 odstotkov med drugim na območju od Ljubljane proti Vrhniki, na delih Gorenjske, v okolici Celja, deloma ob povezavi med Ljubljano in Dolenjsko, na območju južno od Maribora. Za od 12 do 10 odstotkov bodo nižje med drugim na Krasu, Primorskem, širšem območju Novega mesta.

Največje znižanje bo pri pisarnah in lokalih na območjih večjih mest, in sicer za 25 odstotkov v Novi Gorici in Mariboru, za 19 odstotkov v delu Ljubljane, za 10 odstotkov bodo vrednosti znižane večinoma na Gorenjskem.

Vrednost zemljišč za gradnjo stavb bo za 25 odstotkov znižana na delih Obale, v Postojni, deloma v Ljubljani in naprej proti Gorenjski, v okolici Bleda in Bohinja ter na območju ob povezavi proti Kranjski Gori. Za 20 do 19 odstotkov bodo znižane na območjih Notranjske, Dolenjske, tudi Ptuja in Kranja, za 17 do 15 odstotkov med drugim ob povezavi proti Kočevju, na območju Brežic, ponekod na Gorenjskem, na območju Celja, za 12 do 10 odstotkov na goriškem, severno in jugovzhodno od Ljubljane ter ponekod na Gorenjskem.

Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti ne bodo spremenile

Za industrijske stavbe bo znižanje 20-odstotno na območju Maribora, 15-odstotno na širših območjih ob Slovenske Bistrice in Ptuja do meje z Avstrijo, 10-odstotno bo znižanje na Obali, Krasu, v Ljubljani in širši okolici, na Gorenjskem, Celjskem, Dolenjskem, v Zasavju, tudi na Koroškem.

Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti ne bodo spremenile, saj zabeležene spremembe niso presegale 10 odstotkov vrednosti.

»Podatki o gibanju cen so skladni z našimi pričakovanji in z mednarodnimi izkušnjami na tem področju,« je danes za STA povedal Martin Smodiš iz urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu.

To je prva indeksacija po določitvi vrednosti nepremičninam konec leta 2011. Novo indeksacijo bodo opravili, če se bodo cene v sklenjenih poslih v naslednjem letu dni spremenile za več kot 10 odstotkov.

Lastniki se na izračunano vrednost v registru, ki bo predvidoma tudi osnova za davek na nepremičnine, ne morejo pritožiti. Preverijo pa naj, ali podatki o nepremičnini pravilni, svetuje Gurs. Kot pravi vodja Gursa Aleš Seliškar, je še precej podatkov treba uskladiti z dejanskim stanjem, s čimer se bo spremenila tudi ocenjena vrednost.

Podatke skušajo izboljšati tudi s primerjavami različnih evidenc

Ob davku na nepremičnine večje vrednosti so lastniki večinoma popravili napake pri podatkih o stanovanjskih nepremičninah, še veliko pa je neusklajenih podatkov pri poslovnih nepremičninah, dodaja Seliškar. "Kdor naših podatkov še ni vzel zares, naj jih še pravočasno popravi," svetuje.

Podatke skušajo izboljšati tudi s primerjavami različnih evidenc, so pa podatki načeloma pravilni toliko, kolikor so zanje poskrbeli lastniki, poudarja Seliškar.

Glede predvidenega davka na nepremičnine je Gurs ministrstvu za finance predlagal, da bi lastniki v prvem letu dobili informativen izračun davka in nato imeli še nekaj mesecev časa, da bi podatke popravili, šele na podlagi usklajenih podatkov pa bi prejeli odločbo o davku. Seliškar meni, da se bodo podatki po nekaj letih veljave davka uskladili in da bo goljufij - ko nekdo npr. ne bo evidentiral novozgrajene hiše - manj.