Najhujše nevihte v nočnem času

Zaradi obilnega deževja lahko širom Slovenije poplavlja. Toča na Škofijah povzročila kar nekaj škode v kmetijstvu.

Objavljeno
25. avgust 2018 12.25
Posodobljeno
25. avgust 2018 22.43
FOTO: Shutterstock
P. V., Ma. F.
P. V., Ma. F.
Slovenijo so že v petek zajele nevihte, ki so že povzročile nekaj nevšečnosti. Agencija za okolje (Arso) je danes zaradi prehoda hladne fronte izdala oranžno opozorilo. Predvsem v južni polovici Slovenije in na Obali so možni nalivi in krajevno močnejše nevihte. Drugod po državi bodo padavine najmočnejše predvidoma v nočnem času. V nedeljo čez dan bo dež slabel in do večera povsod ponehal.

image
Arso opozarja na nevarnost poplavljanja. FOTO: Arso


V noči na nedeljo bo oblačno z obilnimi padavinami, do jutra pa se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 1800 metrov. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, ob morju okoli 16 stopinj Celzija.



Ob pogostem deževju bodo v večjem delu države hitro naraščali tudi hudourniški vodotoki in manjše reke, zato Arso opozarja tudi pred možnimi razlivanji. Slednja so najbolj verjetna na jugozahodu, drugod po Sloveniji pa niso povsem izključena.


 

Toča v Škofijah povzročila precej škode


Nevihte so že povzročile nekaj težav, s Škofij namreč poročajo o toči. Kot grah velika toča je padala dobrih 20 minut, spremljal jo je tudi močnejši veter, je poročal Radio Slovenija. Škoda na vrtovih, v vinogradih in oljčnikih je precejšnja.

Škoda v oljčnikih je bistveno večja, kot je kazalo sprva. Oljkar s Škofij Angel Hlaj je povedal, da je v petek še kazalo, da je nekaj plodov le ostalo na drevesih, današnji ogled pa je pokazal, da so posledice še mnogo hujše. Na tla je pometalo 40 do 50 odstotkov plodov, med tistimi, ki so ostali na drevesih, pa skorajda ni ploda, ki ne bi bil poškodovan. »Vprašljivo je, ali bomo sploh kaj pobirali,« je dodal.

Danes nekaj pred 13. uro je v Ljubljani strela udarila v drevo. Gasilci GB Ljubljana so poškodovano drevo požagali in odstranili. V popoldanskih urah so gasilci GB Ljubljana na štirih lokacijah v Ljubljani čistili meteorne jaške in omogočili nemoten odtok meteornih voda, ki so ogrožale stanovanjske hiše, večstanovanjsko stavbo in trgovsko poslopje. Na eni lokaciji so jim pomoč nudili tudi gasilci PGD Črnuče.

Dež odnesel tekmo

Nogometaši velenjskega Rudarja in Gorice bi morali danes ob 18. uri v Velenju začeti tekmo 6. kroga Prve lige Telekom Slovenije. A vmes je prišlo močno deževje, ki je tekmo onemogočilo.

 

Istro zajele močnejše nevihte


Tudi na Hrvaškem so imeli že nekaj nevšečnosti z vremenom. Kljub temu, da so najhujše padavine pričakovali šele v noči na nedeljo, so nekatere dele države že obšle močnejše nevihte. Najhuje je bilo v notranjosti Istre, na območju Pazinštine in Žminjština je padala tudi večja toča. V Višnjanu je veter podiral drevesa.  
 
Obilno deževje je zajelo tudi Umag, kjer so meteorološke postaje zabeležile do 44mm dežja. Enako količino padavin so izmerili tudi v Dajli. Na slovenski strani na letališču Portorož je padlo celo 52mm dežja.
 
Na zahodni strani Istre se od današnjega jutra razvijajo nevihte, ki bodo do večera zajele večji del območja. Na morju se lahko pojavijo tudi zračne trombe.