Vrisk ne bi bil minister

Predsednik Zadružne zveze Slovenije in Kmetijske zbornice Slovenije Peter Vrisk se ne vidi na položaju ministra za kmetijstvo, si pa želij aktivnega ministra, ki bo imel težo v vladi.

Objavljeno
16. januar 2007 14.04
Bodo kmetje tožili Vrtiska?
Ljubljana - Predsednik Zadružne zveze Slovenije in Kmetijske zbornice Slovenije Peter Vrisk se ne vidi na položaju ministra za kmetijstvo. "Uradnega vabila ni bilo," je dejal ob robu današnje novinarske konference zadružne zveze o delu v letu 2006 in načrtih za 2007. Si pa na čelu kmetijskega ministrstva v zadružni zvezi želijo aktivnega ministra, ki bo imel težo v vladi.

Za bolj komunikativnega kmetijskega ministra

"Kmetijski minister, ki ne bo znal komunicirati z ostalimi ministri in ne bo imel besede v vladi, bo za kmetijstvo težko nekaj izpogajal," je dejal Vrisk in dodal, da upa, da bo imel premier srečno roko pri izbiri.

Kmetijski minister bi moral biti nekdo, ki bi zelo dobro poznal slovensko kmetijstvo in podeželje. Moral bi poznati posamezne kmetijske panoge, izjemno dobro pa bi moral poznati tudi evropsko kmetijsko politiko, je dejal Vrisk.

Sodelovanje z vlado in samim kmetijskim ministrstvom sicer ocenjuje kot dobro, si pa ponekod želijo več sodelovanja. "Ko se pogovarjamo o raznih razpisih, kot zveza vedno dajemo jasne pripombe," je dejal Vrisk in opozoril, da bi bilo manj težav, tudi za kmetijskega ministra in ministrstvo, če bi njihove praktične izkušnje upoštevali.

Kdo bo nasledil Lukačičevo?

Kot je znano, je 10. januarja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič podala odstopno izjavo, in sicer iz zdravstvenih razlogov. Ugibanj o njenem nasledniku je več: nekdanja člana pogajalske skupine v predpristopnih pogajanjih Franci But, sicer nekdanji kmetijski minister in sedaj veleposlanik na Češkem, in Iztok Jarc, veleposlanik v Izraelu, predsednik KGZS Peter Vrisk, poslanec SLS Janez Kramberger in profesor na biotehniški fakulteti Anton Tajnšek. DZ se bo z njenim odstopom seznanil na redni januarski seji, do imenovanja naslednika pa bo delo opravljala Lukačičeva.