Vrnimo ime neznanemu junaku: umik pred tankom

Ali prepoznate človeka, ki je poskušal v Šentvidu ustaviti tank? Sporočite nam njegovo ime.

Objavljeno
02. junij 2016 23.59
Ali Žerdin
Ali Žerdin

Ljubljana – Vojna za Slovenijo se je po desetih dneh srečno končala zaradi velikega števila neznanih junakov. Nekatera junaštva so fotoreporterji tudi dokumentirali. Iščemo imena neznanih junakov.

Nekaj metrov pred odcepom za avtocesto, ki Ljubljano povezuje z Gorenjsko, je neznanec v beli srajci 27. junija 1991 v zgodnjih jutranjih urah poskušal ustaviti tank jugoslovanske vojske. Oklepniki so imeli nalogo, da se iz Vrhnike čez Ljubljano prebijejo do letališča Brnik in letališče zasedejo.

Neznanec se je postavil na sredino Celovške ceste. Vendar tankovska posadka jugoslovanske vojske ni reagirala tako, kot je 5. junija 1989 ravnala tankovska kolona na pekinškem Trgu nebeškega miru, ko je goloroki protestnik prisilil težko mehanizacijo, da se je ustavila. Jugoslovanska tankovska posadka je, ko je videla človeka v beli srajci, pospešila. Neznanec pa je nekaj trenutkov pred trkom odskočil. Tankovska kolona je potem po avtocesti pot nadaljevala proti Brniku.

Kljub temu da je bil neznanec ob sili tanka nemočen, je nasprotniku pokazal jasno voljo ljudstva, da se okupaciji upre. Pokazal je jasno voljo, da so tudi goloroki ljudje iz ljudstva pripravljeni tvegati. In posadki tanka je sporočil, da jih že za naslednjim ovinkom čakajo ljudje, ki se bodo prav tako uprli.

Bralke in bralce vabimo, da nam na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. posredujejo čim več podatkov o okoliščinah nastanka fotografije.

***

Zakaj se nam zdi iskanje neznanega junaka pomembno? Po letu 1991 je to državo pretreslo nekaj divjih privatizacij. Ni šlo le za divjo prizatizacijo ekonomskega kapitala, pač pa tudi za divje lastninjenje simbolnega kapitala. Ključni simbolni kapital te države je povezan z njeno osamosvojitvijo.

Ob odločitvi za plebiscit so parlamentarne stranke sicer podpisale zavezo, da si ne bo prav noben del politične elite prisvajal zaslug za referendumsko odločitev ljudstva, a zaveza ni veljala dolgo časa.

25 let po osamosvojitvi se vsiljujejo miti o par osamosvojiteljih, ki naj bi jim bilo ljudstvo hvaležno. A simbolni kapital osamosvojitve pripada ljudstvu in njegovim neznanim junakom.

V prihodnjih dneh bomo objavili še kak ducat prizorov iz vojne za Slovenijo, na katerih nastopajo neznani junaki slovenske osamosvojitve. In tudi v prihodnjih dneh bomo povabili bralke in bralce, da nam pomagajo poiskati imena in priimke neznanih junakov slovenske osamosvojitve.

***

Včeraj smo objavili tudi fotografijo, ki je bila junija 1991 posneta pri Podutiku. Oglasili so se nam bralci, ki so podrobneje predstavili okoliščine. Predstavili vam jih bomo v naslednjih zapisih. Če jih poznate tudi sami, nam pišite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Foto: Tomi Lombar/Delo