Vroče kadrovske igre v HSE

Danes se izteče rok za prijave za tehničnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne.

Objavljeno
13. december 2015 22.37
bakal daljnovodi
Luka Jakše
Luka Jakše
Ljubljana – Danes se izteče rok za prijave za tehničnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Tretjega člana poslovodstva družbe zaradi merjenja moči različnih interesnih skupin že dolgo neuspešno izbirajo, tokrat pa naj bi vendarle našli kandidata.

Po naših informacijah bo danes vlogo oddal Gorazd Skubin, direktor za področje elektrike na Petrolu. Skubin se je spomladi potegoval za mesto direktorja Gen Energije, vendar je stolček takrat ubranil Martin Novšak. Tokrat ima dobre možnosti, da postane tehnični direktor HSE. V prid mu je tudi to, da naj bi za SMC pomagal pisati energetski del programa. Skupaj s Karlom Peršoljo, ki velja za prvega energetika v SMC, in Aleksandrom Mervarjem, direktorjem Elesa, kjer je Skubin predsednik nadzornega sveta, pa je sodeloval pri izdelavi strategije razvoja slovenske energetike. Poleg tega ga na tem mestu vidijo tudi nekateri krogi v SD.

Drugi kandidat je direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob, ki se prejšnji teden na parlamentarni komisiji za preiskavo naložbe v Tešu 6, ni mogel spomniti, kako je bilo izračunano, da bo premog za novi blok stal 2,25 evra za gigadžul. Kot pomočnik direktorja pa je sopodpisan pod dokument Stroški pridobivanja premoga z ali brez bloka 6 iz oktobra 2010. Predvsem pa Goloba menda podpira finančni direktor HSE Stojan Nikolič, ki mu očitajo, da je v svojem kratkem času na holdingu zaposlil veliko ljudi iz Triglava Naložbe, kjer je bil pred tem direktor. Nikoliča in posledično Goloba pa po naših informacijah podpira skupina okoli Branka Drobnaka.

Med prijavljenimi je tudi zaposleni na HSE Nenad Trkulja, ki se je v preteklosti prijavil že na več razpisov v skupini HSE, med drugim leta 2013 tudi za direktorja Teša.

Četrti kandidat pa je Matjaž Eberlinc, ki je bil prvega decembra ekspresno umaknjen kot vršilec dolžnosti direktorja Teša, nad čimer je bil menda tudi sam zelo presenečen. Tudi zato, ker izvira iz močne energetske družine, si za njegovo imenovanje menda prizadeva predvsem generalni direktor HSE Blaž Košorok. Od izbranega kandidata bodo namreč odvisna razmerja v vrhu holdinga, ki so zdaj med Košorokom in Nikoličem precej tekmovalno naravnana.

Košoroku je pred tem že uspelo za direktorja Teša ustoličiti širši javnosti neznanega Armana Koritnika. To je že četrti direktor, ki je zasedel ta položaj od avgusta 2012, odkar HSE vodi Košorok. Tokrat je izbral kader, ki je družbi že povrnil dolg in ki ga spremlja nenavadna kariera od obmejnega policista do enega najzahtevnejših direktorskih mest v državi.