Vroče nasprotovanje dražji toploti

Šaleška dolina zahteva vpogled v izračun podražitve ogrevanja iz Termoelektrarne Šoštanj in okoljsko rento

Objavljeno
18. maj 2017 23.14
Velenje in Teš
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Po županih in javnem Komunalnem podjetju Velenje (KPV) tudi svetniki občinskih svetov Velenja in Šoštanja zahtevajo, da Termoelektrarna Šoštanj (Teš) zniža ceno toplotne energije, ki jo s 1. majem z odobritvijo Agencije za energijo podražila za 57 odstotkov. Toplota, s katero KPV oskrbuje veliko večino hiš, stanovanj, ustanov in gospodarstva v šaleški dolini, bi morala biti cenejša, so prepričani. Nenazadnje Teš z novim blokom porabi tretjino manj premoga, dolina pa je od Teša in Premogovnika Velenje (PV) v vseh letih prejela manj odškodnin, kot jih Posavje od nuklearke dobi v letu dni.

Župana Velenja Bojan Kontič in Šoštanja Darko Menih sta bila odločna. Menih je dejal, da tolikšna podražitev zelo razburja ljudi. Kontič, da gre za nepravično in neutemeljeno podražitev, ki bo na položnicah ob vseh drugih postavkah sicer pomenila le 20 do 27 odstotkov več. »A pravijo, da je naš premog z 2,75 evra za megavatno uro predrag, da imamo najcenejše ogrevanje v Sloveniji. Tega ne zanikamo, a naj se raje vprašajo, zakaj Ljubljana kupuje premog po 5 evrov in naj se raje ukvarjajo s pocenitvijo ogrevanja v Ljubljani,« je dejal Kontič.

Svetniki zahtevajo vpogled v način izračuna nove cene, ki se je z 11 povečala na 17,25 evra za megavatno uro, da iz izračuna Teš izloči stroške, ki niso povezani s proizvodnjo toplotne energije, od HSE in vlade pa, da se končno lotita zakona o renti za slabše bivalno okolje v dolini. A morda jim je tudi malce jasno, da iz te moke ne bo veliko kruha.

Pogodbena partnerja za oskrbo doline s toploto sta KPV in Teš, ne pa HSE in obe občini. KPV in Teš sta se po več kot dveh letih sporov okoli cene letos izvensodno poravnala, Agencija za energijo pa je novo ceno odobrila novo. Tudi HSE, ki se v teh letih spopada s težavami zaradi nizkih prodajnih cen elektrike in z dolgovi za šesti blok kot državno podjetje ne sme na lastno pest dajati odpustkov.

Politika in prebivalci doline, ki so zaradi obetov o ohranitvi delovnih mest ter večji okoljski sprejemljivosti šestega bloka vsa leta podpirali njegovo postavitev, se zdaj soočajo s holdingovo in vladno politiko povečanja ekonomičnosti Teša.