Vroče za konec kurilne sezone

Podražitev ogrevanja v Šaleški dolini razburja, politika pa tekmuje, kdo se je prvi spomnil izredne seje o tem

Objavljeno
16. maj 2017 21.59
Bojan Kontič
Velenje – Zaradi podražitve daljinske toplote iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) se bosta jutri na skupni izredni seji sestala velenjski in šoštanjski občinski svet. Povabljeno je tudi ministrstvo za infrastrukturo (MI), Holding slovenske elektrarne (HSE), Teš in Premogovnik Velenj (PV), predvsem pa direktorica Agencije za energijo Duška Godina, da pojasni, zakaj je agencija podražitev odobrila. Pred sejo sta se spet zapletla županova večina in opozicija v velenjskem svetu.

S 1. majem je za Šaleško dolino, ki toplotno energijo prejema iz Teša, začela veljati podražitev. Odobrila jo je Agencija za energijo in s tem končala spore med Komunalnim podjetjem Velenje (KPV) in Tešem. Gre za 57-odstotno povišanje cene, ki jo KPV plačuje Tešu za preskrbo gospodinjstev, ustanov in gospodarstva v Velenju in Šoštanju; energija se je tako z 11 podražila na 17,25 evra za megavatno uro. Po objavi podražitve je svet KPV, ki ga sestavljajo župani Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, napovedal dodatna pogajanja s HSE za znižanje cene. Trdijo, da je podražitev neupravičena in od Duške Godina z agencije pričakujejo pojasnila. Pravijo, da šesti blok Teša ob enaki proizvodnji potrebuje 30 odstotkov manj premoga kot prej, fiksni stroški poslovanja Teša pa so se zato občutno znižali.

Podobno kot pri problematiki izpostave azilnega doma v Velenju, ko je velenjski mestni svet postavil vladi nekaj omejitvenih pogojev, mestna opozicija pa je o njih neuspešno zahtevala referendum, se je na razdalji pozicija–opozicija zapletlo tudi pri ogrevanju.

Največja svetniška skupina v mestnem svetu, županova SD, je prejšnji torek županu Bojanu Kontiču poslala pobudo, da skliče izredno sejo mestnega sveta. Kontič je izredno sejo v sredo ob obisku vlade v regiji napovedal državnemu sekretarju MI Klemnu Potisku, v četrtek pa je sejo tudi sklical.

A istega dne je tudi devet svetnikov iz vrst opozicije z Matejem Jenkom (neodvisni, SDS, NSi, SLS) na čelu vložilo pobudo za sklic izredne seje. Jenko je po objavi izrednega sklica medijem sporočil, da Kontič seje očitno ni sklical zaradi njihove pobude, saj ni upošteval njihovega predloga dnevnega reda.

Udeležbo sta že potrdila direktorja Teša in PV, novi direktor HSE Matjaž Marovt pa se izredne seje po naših informacijah ne bo udeležil.