Vročina na Gorenjsko prignala več turistov

Gorenjski turistični delavci so z letošnjo sezono zadovoljni.

Objavljeno
11. avgust 2013 12.14
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bled, Bohinj, Kranjska Gora - Gorenjska turistična središča so na vrhuncu sezone polno zasedena. Turistični delavci so zadovoljni z dosedanjim potekom sezone tako v Bohinju, kjer beležijo podobno število nočitev kot lani, kot na Bledu in v Kranjski Gori, kjer je letošnji obisk še boljši. Na roko jim gre tudi vreme, saj se številni gostje pridejo na Gorenjsko nekoliko ohladit.

»Letošnja sezona je do sedaj dobra,« je zadovoljna direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar. Že junij je bil boljši kot lanski, enako velja za julij, ko so se napolnili ne le hoteli temveč tudi zasebne namestitve in kamp. »Dobro so zasedeni tudi okoliški kraji od Radovljice in kampa Šobec do Bohinja, ker daje destinaciji pravi turistični utrip,« je izpostavila Štravs Podlogarjeva in dodala, da bo do sredine avgusta Bled polno zaseden.

Struktura gostov na Bledu je izjemno pestra, saj gostje prihajajo iz skoraj 80 držav. V prvih sedmih mesecih letos je bilo največ angleških gostov, ki so si po daljšem obdobju znova priborili prvo mesto, tudi na račun nove čarterske povezave. Sledijo gostje iz Nemčije in Nizozemske, v porastu je število gostov iz Rusije in Amerike, Italijanov pa je bistveno manj kot lani, kar se bo najverjetneje poznalo tudi na avgustovski statistiki.

Nekoliko drugačno izkušnjo z italijanskimi gosti imajo letos v Kranjski Gori. »Za našo poletno sezono je takšen vročinski val, kot smo mu priča letos, koristen. Ko je v mestih zelo vroče, pride k nam več gostov, predvsem iz Italije,« je za STA pojasnila direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav.

Že od začetka poletne sezone so hoteli v Kranjski Gori dobro zasedeni, nekoliko slabše je bilo pri manjših ponudnikih namestitev. Trenutno pa so na vrhuncu sezone skoraj vse nočitvene zmogljivosti zasedene. Po do sedaj zbranih podatkih bo letošnja poletna sezona v Kranjski Gori boljša od lanske, ne bo pa dosegla rekorda iz leta 2010.

Slovenskih gostov je v Kranjski Gori okrog 30 odstotkov, med tujimi pa poleg Italijanov prevladujejo Angleži, Belgijci, Nemci, Hrvati in Čehi, beleži se tudi porast gostov iz Madžarske. Poleg tega je ogromno dnevnih obiskovalcev, predvsem kolesarjev in pohodnikov. Posebej pa se je letošnjem vročem poletju pokazalo, kako dobrodošle bi bile v Kranjski Gori urejene vodne površine, zato bodo turistični delavci skupaj z občino v prihodnje poskusili najti rešitev za ureditev kopališča v Jasni.

V Bohinju se medtem še vedno spopadajo s težavami nekaterih hotelov. Tako je letošnjo poletno sezono prvič zaprt hotel Zlatorog. Kljub temu kaže, da bo število zabeleženih nočitev julija in avgusta tudi letos podobno lanskemu, ko so julija zabeležili 73.000, avgusta pa 115.000 nočitev.

»Z zasedenostjo nočitvenih kapacitet moramo biti zadovoljni. Večje vprašanja pa je, kakšen bo turistični izplen,« opozarja direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, saj nekateri gostinski ponudniki beležijo precejšen upad prihodkov, medtem ko drugi beležijo tudi deset ali celo 15-odstoten porast.

Zelo veliko je v Bohinju enodnevnih gostov. »Žal je Bohinj v zavesti Slovencev predvsem poletna kopalna kad,« meni Langus, ki je kljub navalu enodnevnih gostov ob koncih tedna prepričan, da so letos z nekaterimi mehkimi ukrepi, kot so dodatni avtobusi, uspeli omiliti prometni pritisk na območje Bohinjskega jezera. Za večji učinek pa bi potrebovali finančne spodbude iz zakona o Triglavskem narodnem parku in od lokalnega turističnega gospodarstva.