Sviz: Okrožnica ministrstva krši ustavo

Ministrstvo med stavko priporoča določena dela, v očeh sindikata gre za poskus njenega oviranja.

Objavljeno
07. februar 2018 14.58
Prvi šolski dan na OŠ Livada, kjer so tudi učenci priseljenci iz bivših YU držav, iz Azilnega doma in učenci francoske šole v Ljubljani, 1. september 2016 [učenci,razredi,prvi šolski dan,prvošolčki,Ljubljana]
Sandra Hanžič, Be. B.
Sandra Hanžič, Be. B.

Ljubljana - Napovedana splošna stavka vzgoje in izobraževanja, ki bo čez en teden, in katere se bo predvidoma udeležilo 40.000 zaposlenih, ne bo zaprla osnovih in srednjih šol ter vrtcev. To so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), kjer so zapisali, da se pedagoški proces resda ne bo izvajal, so pa vrtci in šole vseeno dolžni zagotoviti varstvo in oskrbo otrok, poleg tega tudi prehrano in prevoz. Učenci in dijaki na stavkovni dan niso dolžni priti v šolo.

Pravica do prekinitve dela v celoti

Ta okrožnica, ki vsebuje tudi priporočen seznam del za stavkajoče, je razburila predstavnike Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Njegov glavni tajnik Branimir Štrukelj je že včeraj v izjavi za medije namignil, da skušajo nekateri stavko zavirati.

V Svizu zahtevajo višje plače, ovrednotenje razredniškega dela in 1200 evrov regresa za vse prejemnike minimalne plače. Foto: Jože Suhadolnik, Delo

V sindikatu so prepričani, da ministrstvo z omenjenimi navodili krši ustavno zagotovljeno pravico do stavke, zakon o stavki in mednarodne konvencije, zato zahtevajo, da jo nemudoma umakne. »Še več - če bi delodajalci spoštovali navodilo okrožnice, menimo, da bi bili s tem izpolnjeni znaki kaznivega dejanja kršitve sindikalnih pravic,« so zapisali.

Za nujne primere poskrbljeno

Vzgoja in izobraževanje namreč ne sodita v dejavnost posebnega družbenega pomena, v katerih je stavka dopustna le pod določenimi pogoji, kot je zagotavljanje minimalnega delovnega procesa, varnosti ljudi in premoženja ter izpolnjevanje mednarodnih obveznosti.  

»Zaradi občutljivosti položaja v odnosu do najmlajših otrok bodo zaposleni v vrtcih, v nujnih primerih in ob vnaprejšnjih dogovorih s starši, zagotovili ustrezno varstvo in skrb. Enako velja za učence prvega triletja osnovne šole,« napovedujejo v sindikatu. Svoje razloge za prekinitev dela so sicer predstavili v pismu staršem

Na ministrstvu trditve o kršitvi pravice do stavke zavračajo ter pojasnjujejo, da mora biti za vse predšolske otroke in učence, ki bodo kljub prekinitvi dela prišli v vrtec ali šolo, ustrezno poskrbljeno.

Vlada ponuja potne stroške

Medtem se je vladna stran danes na redni seji seznanila s stavkovnimi zahtevami reprezentativnih sindikatov javnega sektorja in poteku pogajanj z njimi. Kot je znano, s ponedeljkom začnejo stavkati policisti, v torek se jim za dve uri pridružijo medicinske sestre, v sredo pa za cel dan še šolniki, zbrani v Svizu. Možnosti, da bi katera od teh poklicnih skupin odpovedala prekinitev dela, praktično ni, je priznal minister za javno upravo Boris Koprivnikar: »Sindikati se nam ne približujejo, da bi lahko ocenil, da smo blizu dogovora.«

Boris Koprivnikar je ponovno poudaril, da je stavka interesna in nepotrebna. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Kot je vnovič poudaril, so sindikati na vlado naslovili več kot 80 zahtev, ki jim je skupno predvsem zvišanje plač in drugih prejemkov. Med njimi so tudi višji regres, drugačna ureditev delovnega časa, dodatki, jubilejne nagrade, standardi in normativi ter dodatno pokojninsko zavarovanje. Vse zahteve so skupaj težke 991 milijonov evrov, vlada pa jim je pripravljena ugoditi le v delu, ki se nanaša na primerljivost z delovnimi mesti zdravnikov.

Stroškov dela ne morejo povečati, lahko pa se pogajajo o odpravi varčevalnih ukrepov, ki nimajo bistvenega učinka na stroške, denimo povračilo potnih stroškov in odpravnina ob upokojitvi.

Ločena pogajanja otežujejo uspeh

Vladna pogajalska skupina se redno pogaja s štirimi skupinami sindikatov: koordinacijo sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška - ta je stavkala 24. januarja, Svizom, sindikatom zdravstva in socialnega varstva (SZSVS) in sindikatom delavcev v zdravstveni negi (SDZNS), ter s policijskim sindikatom (PSS) in sindikatom policistov (SPS).

Zaradi ločenih pogajanj je situacija po ministrovih besedah še posebej zahtevna, saj imajo dve kontradiktorni zahtevi - nekateri zahtevajo linearni dvig vseh plač, drugi dvig plač eni poklicni skupini. Sindikalni očitki o njegovi pasivnosti ne držijo, trdi Koprivnikar, saj dnevno pripravlja protipredloge. Poleg tega posamezne delovne skupine pripravljajo odgovore denimo o dodatnem pokojninskem zavarovanju in boljšem vrednotenju razredniškega dela.

Prihodnji teden v času stavk ne bo pogajanj, saj minister ob boku gospodarske delegacije potuje na že dolgo načrtovan obisk Dubaja, kjer se bo udeležil The World Government Summita. »Ko bo konec stavk, bomo spet iskali dogovor, vendar morajo tudi sindikati popustiti. Moramo se gibati v javnofinančnih možnostih, vse ostalo je protizakonito« je še napovedal. V kakšnem finančnem obsegu se je vladna stran pripravljena pogovarjati ni želel izdati, dejal je le, da so nasprotni strani ponudili več deset milijonov.