Vrtci so predragi za starše, ne pa za državo

Vlada po besedah Stranke mladih Slovenije neargumentirano zavrača predlog novele zakona o vrtcih, ki predvideva brezplačno predšolsko vzgojo.

Objavljeno
13. december 2006 07.00
Ljubljana – Vlada pavšalno in neargumentirano zavrača predlog novele zakona o vrtcih, s katerim želimo doseči, da bi bila predšolska vzgoja za starše brezplačna, je na včerajšnji novinarski konferenci zatrdil predsednik zunajparlamentarne Stranke mladih Slovenije Darko Krajnc . Predlog novele je v parlamentarni proceduri, ker ga je podprlo več kot šest tisoč volivcev, o njem pa bo v kratkem (predvidoma prihodnji teden) v državnem zboru splošna razprava. Vlada je predlog SMS za brezplačne vrtce označila za »za zdaj nerealen in povsem neuresničljiv iz sistemskih, organizacijskih in finančnih razlogov«. Glede na politična razmerja v državnem zboru in na zadržan odnos poslanskih skupin do predloga je zelo verjetno, da ga bo večina zavrnila že v prvi obravnavi. »Vladno mnenje ni zavezujoče in verjamemo, da bo razprava presegla politične delitve,« pravi Krajnc. Za SMS je pomembno, da bodo o tej temi sploh spregovorili, saj so s sedanjim sistemom zadovoljni redki, poleg tega pa raziskave javnega mnenja kažejo, da je cena vrtcev pomemben element družinske politike.

»Podatki vlade o plačilih staršev so zavajajoči, saj sploh ne omenjajo stroškov družine, v katerih imata starša povprečno slovensko plačo in dva otroka. Taka družina plačuje 40 in 50 odstotkov ekonomske cene vrtca, kar je več kot 20 odstotkov njenega proračuna. Po simulacijah za države OECD je slovenska družina najbolj obremenjena,« zatrjuje koordinator akcije Brezplačni vrtci za vse Beno Fekonja iz SMS in poudarja, da so vrtci predragi za starše, ne bi pa smeli biti za državo.

Več o tem si preberite v sredini tiskani izdaji Dela.