Vrtec v Šoštanju bodo drago plačali, a drugače ni šlo

Za 6,5-milijonski objekt, sicer največjo šoštanjsko naložbo, in za upravljanje bodo v 15 letih plačali 10,3 milijona evrov.

Objavljeno
21. julij 2014 23.08
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Šoštanj – Občina je pred dnevi podpisala pogodbi za nakup zunanjih igral in notranje opreme novega vrtca. Koncesijo za gradnjo in 15-letno vzdrževanje objekta je lani dobil velenjski Esotech. Naložba je vredna dobrih 6,5 milijona evrov, občina bo v 15 letih plačala 10,3 milijona evrov.

Občina je gradnjo vrtca uvrstila med prednostne naloge, saj so imeli z zagotavljanjem prostih mest v predšolski vzgoji že več let precej težav, tudi zaradi starih in dotrajanih prostorov. Odločili so se, da bodo nov, nizkoenergijski vrtec postavili na mestu stare Biba Röckove šole, ki je v bližini mestnega jedra. Idejni projekt, ki ga je pripravila občina z arhitekti, je bil podlaga za prvi projekt javno-zasebnega partnerstva v občini.

To so potrdili tudi svetniki, čeprav bo morala občina zaradi takšnega načina financiranja vrtca plačati 3,8 milijona evrov več od vrednosti naložbe. Na občini so pojasnili, da druge, ugodnejše možnosti ni bilo, saj 16-milijonski občinski proračun zadolževanja, kakršnega bi potrebovali, ni omogočal. Poleg tega na občini pravijo, da bodo DDV po tem načinu financiranja odplačevali 15 let. Vsako leto bo občina za gradnjo vrtca in obratovanje plačala 687.325 evrov.

Škoberne: Zlobni jeziki

Esotech, ki so ga izbrali na javnem razpisu, je v dobrem letu moral pripraviti vso dokumentacijo, porušiti staro šolo in zgraditi nizkoenergijski vrtec, ki ima 3600 kvadratnih metrov površin, zgornja etaža pa je v celoti iz lesa. Zdaj končujejo obrtniška dela, napeljave in urejanje okolice. Za notranjo in zunanjo opremo je občina sklenila pogodbi z drugima izvajalcema.

Tehnični pregled objekta bo v začetku prihodnjega meseca, težav ne pričakujejo. Čeprav so se v Šoštanju razširile govorice, da je projekt v revizijskem postopku, na Državni revizijski komisiji tega niso potrdili. Za Delo so povedali, da v zvezi z vrtcem ne vodijo nobenega postopka, o tem prav tako ne vedo nič ne na občini in ne na Esotechu. Predsednik uprave Esotecha Marko Škoberne meni, da gre verjetno za zlobne jezike pred prihajajočimi lokalnimi volitvami: »Dejanja in dejstva govorijo sama zase. Je že res, da je v Sloveniji težko biti uspešen, posledično pa uspešen projekt, kot je gradnja vrtca v Šoštanju, očitno ni dobra in zaželena novica v teh težkih gospodarskih časih za inženiringe in slovensko gradbeništvo.«

Dovolj prostora za vse

Bodo pa vrtec res odprli tik pred lokalnimi volitvami 26. septembra. Otroke prvega starostnega obdobja bodo sprejeli že 1. septembra, druge pol meseca kasneje. Novi vrtec bo v 16 oddelkih združil vse štiri šoštanjske enote, šest oddelkov pa ostaja v bolj oddaljenih enotah v Topolšici in Gaberkah. Vrtec ima 270 otrok, sprejmejo vse prijavljene. Da bi lahko tako ostalo tudi v prihodnje, bodo v novem vrtcu imeli en oddelek v začetku šolskega leta nezaseden, da bodo lahko sprejeli otroke, ki bodo med letom izpolnili pogoje za vpis.