Vrtec, zgrajen iz lepih besed Neire Rekić

Vodjo dnevnega varstva Sončki so starši zadnjič videli na roditeljskem sestanku 27. avgusta.

Objavljeno
13. september 2012 12.26
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Postojna – Neira Rekić, ustanoviteljica dnevnega varstva Sončki, iz katerega je gladko popihala in pustila na cedilu otroke in starše, bo morala staršem povrniti 8000 evrov, plače za svoje delo pa pričakuje tudi osem vzgojiteljic. Te so jo že ovadile, danes jo bodo še starši.

»Če bi vzgojiteljice delale bolj šlampasto, bi morda prej opazili, da nekaj ni v redu,« je na včerajšnji novinarski konferenci naivnost, ki jo nekateri pripisujejo staršem, opravičil Janez Mandeljc iz iniciativne skupine staršev otrok že propadlega dnevnega varstva predšolskih otrok Sonči, ki ga je 7. maja letos na dveh lokacijah odprla Neira Rekić. »Kljub temu, da sem prijavo oddal že januarja, sem bil 3. maja, po prenehanju porodniškega dopusta, brez varstva. Prijazni prostori v varstvu Sončki se mi je zdela zelo dobra rešitev, boljša kot kako drugo zasebno varstvo na črno,« je povedal Janez Mandeljc.

Zaposlene ostale brez plač

Osem vzgojiteljic, štiri zaposlene po pogodbi in štiri na delo poklicane po potrebi, ni dobivalo in tudi še ni dobilo vseh plač. Študentka, ki je v vrtcu delala vse poletje, ni dobila niti ene plače, vendar so vzgojiteljice delale še več, kot bi jim bilo treba. Same so čistile, prinesle so svoje igrače in jih tudi izdelovale, da ne bi imeli samo plišastih.

Starši, včeraj se jih je zbralo dvajset od vseh 61, so povedali, da se jim je najbolj sumljiva zdela cena. Najvišji prispevek za varstvo je znašal 250 evrov, najnižji pa 66, a za vsako vprašanje, kako bo vrtec lahko posloval s tako majhnim prispevkom, je Neira Rekić imela drugačen, a logičen odgovor. Razliko v ceni naj bi pokrivala z evropskim denarjem, ki da ga je prejela za šest let, sicer pa naj starši nič ne skrbijo. Vendar so postali bolj pozorni, ko so od vzgojiteljic slišali pritožbe o neizplačevanju plač in delu brez pogodb, in ko so izvedeli za dejanja Neire Rekić tudi v Ljubljani in drugih občinah.

Malčki so cel dan ostali brez hrane

S starši lastnica dnevnega varstva Sončki občasno komunicira prek elektronske pošte in sms sporočil, vendar njenim obljubam nihče ne verjame. Laž je, da je 27 staršem plačilo za rezervacijo mesta v varstvu že vrnila, vrnila jo je samo eni mami, ker ji je prva zagrozila z mediji.

Starši, povezani tudi z opeharjenimi starši iz Kočevja, so se odločili, da bodo nečedne posle Neire Rekić v Postojni ustavili. Jutri bodo ovadbo o sumu goljufije in zanemarjanja mladoletnih otrok, ker jih je en dan pustila brez hrane, izročili policiji. Občina Postojna jim bo pomagala organizirati zasebno varstvo z istimi vzgojiteljicami, vendar v skladu z zakonom o vrtcih.

Staršem se zdi nenavadno tudi, da ministrstvo za šolstvo, ki je poznalo posle Neire Rekić, staršev sploh ni obvestilo ali opozorilo ter ni ukrepalo. Dnevnega varstva namreč niso zaprli inšpektorji, pač pa ga je zaprla sama Neira Rekič.