Vse bolj na konju ali na psu?

V Lipici letos pričakujejo 96 milijonov tolarjev izgube, kar pomeni pol manj kot lani – Nekateri so s stanjem zadovoljni, drugi svarijo pred uničenjem.

Objavljeno
18. december 2006 07.00
Predstavitev lipicancev
Trst, Lipica – S sobotno predstavitvijo Lipice (včeraj je zaradi slabega vremena odpadla) in lipicancev na največjem tržaškem trgu Trgu združitve oziroma Piazza d'Unità se je začel nov, agresivnejši ciklus trženja Lipice na bližnjem italijanskem območju. To je za slednjo izjemen potencial; tržaško območje ima namreč 350.000 prebivalcev, širše, s Furlanijo - Julijsko Krajino ter Venetom pa več kot šest milijonov. Tega ni mogoče prezreti, meni Matjaž Pust, direktor Kobilarne Lipica. Ta naj bi sicer letošnje leto sklenila s 96 milijoni tolarjev izgube.

Svet zavoda Kobilarne Lipica, ki je pred dnevi obravnaval delo zavoda, je ocenil, da bo letošnje poslovno leto kobilarne kljub izgubi boljše od lanskega – izguba bo namreč v primerjavi z lani prepolovljena (predvsem na račun znižanja stroškov in povečanja prihodkov v gospodarski dejavnosti zavoda). Pri tem ni mogoče spregledati, da je Kobilarna Lipica letos prejela 117 milijonov tolarjev manj proračunskega denarja kot v istem obdobju leta 2005.

Novo podjetje za nove dejavnosti

Svet se je še odločil, da bo javni zavod v prvem trimesečju prihodnjega leta ustanovil novo podjetje, na katero bo prenesel dejavnosti, ki zdaj pod okriljem javnega zavoda ne morejo poslovati po pravilih gospodarskih družb: gostinstvo, oglede kobilarne, vodenje konjeniškega turizma, upravljanje golfa ... Z novim podjetjem, v katero bodo prezaposlili sedanje delavce v omenjenih dejavnostih, bo lahko marsikaj drugače zastavljeno in izpeljano, menijo v svetu.

Ta je na seji sprejel še poročilo strokovnega vodje kobilarne – predvsem glede pregleda in ocenjevanja aktivne črede konj ter izboljšanja dela na področju konjereje in selekcijske službe. Omenjena čreda je razdeljena na plemenske konje za reprodukcijo, na konje za turistične namene ter za odprodajo ali izmenjavo z drugimi kobilarnami. Dokumentacija črede je sistematično urejena, kar bo omogočalo lažje selekcijsko delo.

Svet zavoda je pozitivno ocenil prizadevanja mednarodnega odpiranja kobilarne in sodelovanje z drugimi evropskimi kobilarnami, zlasti z avstrijsko kobilarno Piber in Špansko jahalno šolo na Dunaju, s francosko jahalno šolo Saumur, špansko kobilarno Herez de la Frontiera in portugalsko kobilarno iz Lizbone. Omenjeni in še drugi mednarodni stiki Lipice to ponovno postavljajo kot izvorno kobilarno lipicanca na mesto, ki ji pripada v Evropi in svetu, so prepričani v Kobilarni Lipica.

Več o tem preberite v ponedeljkovem tiskanem Delu