Vse najboljše, Boris Pahor!

Nocoj so se tržaškemu pisatelju poklonili tudi v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu.

Objavljeno
30. avgust 2013 00.19
BORIS PAHOR
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Potem ko se je v ponedeljek, na dan stotega rojstnega dne, tržaškemu pistalju Borisu Pahorju Slovenija poklonila v Ljubljani, na slavnosti v Operi, in potem ko je minuli petek slavljenec postal častni meščan Trsta, so se svojemu najbolj znanemu zamejskemu Slovencu poklonili tudi v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu s prireditvijo »Vse najboljše, Boris Pahor!«

Gre za dvojezični umetniški poklon, ki je nastal pod okriljem slovenskega gledališča, z združenimi močmi Pokrajine in Občine Trst, Slovenske kulturno gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

Avtorica in režiserka je bila Neda R. Bric, znana raziskovalka primorske zgodovine in kulture. Slavljenec je bil v središču praznovanja, skupaj z igralci in glasbeniki na odru in filmskem platnu (avtorica videa je Polona Zupan). Video in izvedbe v živo so osvetlili ključne dogodke pisateljevega življenja, odlomke iz njegove literature pa so prebirali v slovenščini in italijanščini.

Pahor je v pogovoru z režiserko nocojšnje prireditve Nedo R. Bric med drugim izpostavil etični pomen pisanja. »To je treba reči na glas in zakričati na glas, da nam etika manjka,« je bil kritičen pisatelj. Ob tem je Pahor poudaril tudi potrebo po ohranjanju spomina na taborišča 20. stoletja ter dodal, da en dan spomina na tedanje grozote ni dovolj.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila slovenska premierka Alenka Bratušek, ki je poudarila, da je slavljenec doživel eno najbolj burnih stoletji v zgodovini človeštva, a je ne glede na vse vzpone in padce nacionalnih in večnacionalnih držav, rojstva in smrti idej, režimov, prijateljev in sovražnikov uspel ohraniti držo, ki nam lahko vsem služi kot zgled pri iskanju načinov spopadanja s svojim lastnim vsakdanjikom in moralnimi dilemami.

»Učite nas, da stati na presečišču kultur lahko iz ljudi potegne najboljše, njihovo pozornost in strpnost, njihovo razumevanje in trud razumeti drugega, ali pa tisto najslabše,« je predsednica vlade poudarila v nagovoru humanista in pisatelja Borisa Pahorja in dodala, da nam je vsem pokazal, da je nekaj dostojanstvenega v »biti Slovenec«.