Jeseniškim gospodinjstvom zmanjkuje denarja za ogrevanje

Zaradi neplačnikov so na Gorenjskem v likvidnostnih težavah tudi distributerji toplote.

Objavljeno
24. september 2012 14.18
Posodobljeno
25. september 2012 09.00
racic/jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice, Radovljica - Na Jesenicah se je število neplačnikov komunalnih storitev, med katerimi je najvišji strošek prav ogrevanje, v primerjavi z lanskim letom skoraj podvojilo, saj so konec avgusta komunalnemu podjetju Jeko-in dolgovali še 171.000 evrov.

Za plačilo komunalnih storitev (mesečno izstavijo okoli 14.000 položnic, od tega 4000 za ogrevanje) so avgusta lani neplačnikom poslali 820 opominov, letos pa že 1450, je povedal Ivan Hočevar, direktor Jeko-in, ki ocenjuje, da dobršen del dolga odpade na plačilo ogrevanja.

Dolg neplačnikov je letos znašal 262.000 evrov, od tega so doslej izterjali približno tretjino, to je 91.000 evrov. Pred prihajajočo kurilno sezono jih skrbi, da bo zaradi zaostrenih gospodarskih razmer število neplačnikov še naraslo. Zaradi neplačevanja ogrevanja imajo v podjetju Jeko-in tudi likvidnostne težave, priznava direktor in pravi, da kot javno podjetje občinama ustanoviteljicama Jesenice in Žirovnica obveznosti poravnavajo z zamikom, posebej se dogovarjajo tudi z dobaviteljem toplotne energije, podjetjem Enos energetika.

Izterjavi se niso mogli izogniti

Ivan Hočevar je izpostavil, da se z neplačniki dogovarjajo o različnih možnostih plačila obveznosti, omogočijo jim tudi obročno plačevanje računov. Hkrati so se znašli pred dilemo ali naj neplačnikom, ki jim dolgujejo le manjše zneske, začnejo postopek izterjave, s katerim imajo le dodatne stroške, ki pa so višji od dolgovanega zneska.

»Če postopka izterjave ne bi sprožili, bi ostalim neplačnikom dali znak, da plačevanje ogrevanja ni potrebno«, pravi Hočevar, ki se ob tem zaveda, da je za marsikoga na Jesenicah strošek ogrevanja glede na dohodke razmeroma visok. Ker so odjemalci priključeni na javno omrežje (praviloma v večstanovanjskih stavbah), nimajo možnosti, da bi neplačnikom odklopili dobavo toplote, še pravi Hočevar in dodaja, da ljudi zeblo ne bo.

V težavah tudi komunalna podjetja

S podobnimi težavami se srečujejo tudi v radovljiškem Alpdomu, ki s toploto oskrbuje 3200 odjemalcev v Radovljici, Lescah, na Bledu in v Bohinjski Bistrici. Za lansko kurilno sezono jim odjemalci dolgujejo še več kot 100.000 evrov, je povedala direktorica Manca Vrečar, vendar števila neplačnikov ni želela razkriti.

Podobno kot podjetje Jeko-in na Jesenicah imajo tudi v Alpdomu likvidnostne težave zaradi naraščanja števila neplačnikov. Kot zasebno podjetje morajo dobaviteljem račune plačati takoj, čeprav jim odjemalci računov plačajo ali z zamudo ali pa jih sploh ne plačajo, pravi.
Vrečarjeva je povedala še, da so se jim posamezniki že potožili, da denarja za plačilo ogrevanja enostavno nimajo. Nekateri nimajo premoženja, saj niso niti lastniki stanovanj, niti nimajo avtomobila, tako da je izterjava dolga zelo težka, ugotavlja Vrečarjeva.

»Posledice krize so očitne. Človeka ne moremo postaviti pred zid, zato je treba ukrepati sistemsko«, pravi Manca Vrečar.

Podjetje Enos energetika proizvaja toplotno energijo v občini Jesenice. Kot pravi direktor Iztok Šimnic se je na začetku tega meseca cena ogrevanja že znižala za tri odstotke, pričakuje pa, da se bodo cene energentov do konca leta še znižale in da se bo pocenilo tudi ogrevanje.