Vse več ljudi potrebuje hrano in denarno pomoč, največja stiska je v Pomurju

Na Rdeči križ Slovenije se je letos za pomoč obrnilo že približno 135.000 prosilcev. Največja revščina in pomanjkanje sta v Pomurju, tudi zaradi stečaja Mure, medtem ko je v Beli krajini za zdaj še razmeroma mirno.

Objavljeno
27. oktober 2009 11.12
rdeči križ skladišče pomoč hrana
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Ljutomer - Na Rdeči križ Slovenije se je letos za pomoč obrnilo že približno 135.000 prosilcev, ki se zaradi prenizkih dohodkov ali zaradi izgube zaposlitve sami ne morejo več preživljati. Zato so na RKS količino hrane, ki so jo in jo še bodo razdelili, od lani povečali za tisoč ton na približno 2300 ton. Vse več je tudi takšnih prosilcev, ki na katerem od 56 območnih združenj prosijo za denarno pomoč za plačilo najnujnejših stroškov. S hrano za zdaj ta organizacija še lahko pomaga, denarja za položnice pa ni dovolj, so včeraj v Ljutomeru povedali generalni sekretar RKS Janez Pezelj in območne sekretarke in sekretar za Pomurje Maja Germšek iz Ljutomera, Davorka Makovec iz Gornje Radgone, Albina Knapp iz Murske Sobote in Štefan Šinko iz Lendave.

 

Po besedah Janeza Pezlja opažajo največje poglabljanje revščine in pomanjkanje prav v Pomurju, kjer je k temu precej pripomogel stečaj družb Mure, druga najbolj prizadeta regija pa je Bela krajina, kjer pa je za zdaj še razmeroma mirno. Tudi zato je Rdeči križ Slovenije letos iz raznih virov dobil večje količine hrane in denarja za nakup živil.

 

Iz ukrepa dobave iz državnih intervencijskih zalog so tako dobili 1891 ton hrane in skoraj 660.000 litrov trajnega mleka. Pomurska območna združenja so od tega dobila skoraj 186 ton hrane in 13.000 litrov mleka.

 

Več v torki tiskani izdaji Dela