Vsi kopitarji do konca leta identificirani

Do konca letošnjega leta morajo biti vsi kopitarji v Sloveniji skladno z evropsko uredbo identificirani. Tisti, ki so rojeni po letošnjem 30. juniju, in tisti, ki do tega datuma še niso bili identificirani, morajo biti označeni elektronsko oz. čipirani.

Objavljeno
08. november 2009 11.33
Je sklad vedarle deloval v nasprotju s svojim poslanstvom?
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Do konca letošnjega leta morajo biti vsi kopitarji v Sloveniji skladno z evropsko uredbo identificirani. Tisti, ki so rojeni po letošnjem 30. juniju, in tisti, ki do tega datuma še niso bili identificirani, morajo biti označeni elektronsko oz. čipirani. Ostalih, ki imajo urejene identifikacijske dokumente, ni treba čipirati.

Kot so pojasnili na Veterinarski upravi RS (Vurs), je bilo do 30. junija na podlagi registra Veterinarske fakultete v Ljubljani izdanih 30.000 identifikacijskih dokumentov. Po 1. juliju je bilo izdanih 1300 identifikacijskih dokumentov; vsi kopitarji, za katere so bili izdani ti dokumenti, so bili čipirani.

 

Podatki sicer ne vključujejo pasme lipicanec in kopitarjev, ki so oddali vlogo, a so še v postopku.

 

Kopitarjev, ki so bili rojeni in identificirani do 30. junija, ni potrebno čipirati. "Je pa te identifikacijske dokumente potrebno do 31. decembra registrirati v centralni register kopitarjev, razen seveda, če so že registrirani," so pojasnili na Vursu. Vurs sicer čipiranje priporoča tudi za te živali, in sicer zaradi lažjega postopka preverjanja identitete.

 

Za kopitarje, za katere bodo lastniki oddali vlogo za identifikacijo najkasneje do 31. decembra, lahko uveljavljajo status živali, namenjene za prehrano ljudi. Za kopitarje, ki bodo po 31. decembru neidentificirani, in zanje porekla ne bo možno dokazati, tega statusa ne bo možno uveljavljati.

 

Novosti na področju čipiranja spremljajo tudi inšpekcijske službe. Inšpekcijski nadzor na kmetijskem gospodarstvu se opravlja ob že načrtovanih pregledih v primarni pridelavi in v primeru prijav. Čipiranje izvajajo pregledniki, ki so doktorji veterinarske medicine in imajo za to ustrezno pooblastilo.

 

Za posameznika, ki ne vloži zahtevka za identifikacijo kopitarjev do 31. decembra, je po pojasnilih Vursa zagrožena kazen od 120 do 500 evrov, za pravno osebo pa od 1200 do 6000 evrov.

 

Po 31. decembru ne načrtujejo povečanega obsega nadzora nad potekom čipiranja. "Denarne kazni niso in ne morejo biti cilj inšpekcijskega nadzora, pač pa je namen vzpostavitev ravnanj, skladnih s predpisi," so poudarili. Dodali so, da inšpektorji ob prvih ugotovitvah nepravilnosti običajno ne izrekajo glob, pač pa opozorila in opomine.

 

Od 1. januarja dalje bo uvedena tudi obvezna elektronska identifikacija za ovce in koze. Ta uredba hkrati dovoljuje odstopanje za države, kjer je stalež drobnice manjši od 600.000. Slovenija bo to možnost izkoristila, kar pomeni, da bodo po 1. januarju 2010 morale biti elektronsko označene le ovce in koze, s katerimi se trguje znotraj EU, torej med državami članicami, so še povedali na Vursu.