VSS: Afero »dodatki za stalno pripravljenost« je treba razčistiti

VSS: Imamo dokaze, da je Ekonomska fakulteta pod Mramorjem nezakonito izplačevala dodatke določenim zaposlenim.

Objavljeno
23. december 2015 16.45
rsi-Dusan Mramor
Pi. K.
Pi. K.

Ljubljana - Iz Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) so danes sporočili, da so pridobil dokumente, ki kažejo, da je Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani med dekanovanjem prof. dr. Dušana Mramorja nezakonito izplačevala dodatek za stalno pripravljenost širokemu krogu fakultetnih funkcionarjev. Z izplačili v višini tudi prek 700 evrov mesečno jim je po navedbah VSS izboljšala plače v času varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.

Kot smo pisali v Delu, si je devet fakultet v času varčevalnih ukrepov v javnem sektorju nezakonito samo v letu 2013 izplačalo 270 tisoč evrov dodatka za stalno pripravljenost. Ekonomska fakulteta je iz tega naslova nakazala sredstva v višini kar 150.000 evrov.

Dodatek za stalno pripravljenost naj bi pripadal profesorjem in drugim zaposlenim na fakultetah samo za delo v manj ugodnem času. Pomenil naj bi »dosegljivost javnega uslužbenca zaradi potrebe prihoda na delo zunaj njegovega delovnega časa«. Kot je ugotovil tudi inšpektorat, so si fakultete dodatek izplačevale neupravičeno in nezakonito.

»Trenutno afero 'dodatki za stalno pripravljenost' je treba razčistiti z jasnejšimi posledicami kot v primeru afere 'honorarji' marca letos,« so zapisali v VSS, kjer so mnenja, da isti posamezniki, ki so si nezakonito izplačevali dodatek, »danes preprečujejo odpravo plačnih neskladij v korist nižjih pedagoških delavcev v visokem šolstvu in blokirajo zakonsko ureditev načina in obsega financiranja visokošolske javne službe«.

VSS je pri Ekonomski fakulteti UL vložil zahtevo za dostop do informacij javnega značaja, in sicer tudi do pogodb o zaposlitvi in odredb stalne pripravljenosti funkcionarjem in profesorjem. Če bo VSS ugotovil, da je šlo pri teh odredbah glede na naravo dela posameznih delavcev za kršitve predpisov, bo zoper odgovorne osebe podal prijave pri pristojnih organih, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Obenem VSS meni, da bi moral Inšpektorat za javni sektor ministrstva za javno upravo drugače obravnavati tiste tehnične delavce, npr. informatike in hišnike, pri katerih narava dela zahteva stalno pripravljenost. Če takšim delavcem grozi vračanje denarja, jih vabimo, naj se čim prej obrnejo na pravno službo VSS.