Vstajniške skupine pozvale na četrtkov protest

Njihovo skupno sporočilo: dovolj je plenjenja državnega premoženja!

Objavljeno
03. september 2013 13.47
Pi. K., Ni. Č., Delo.si
Pi. K., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Vstajniška gibanja in organizacije so danes pred državnim zborom izrazila podporo četrtkovemu protestnemu shodu, ki ga je sprožilo sporno kadrovanje v državnih podjetjih, spregovorili pa so tudi o dilemah upravljanja z državnim premoženjem.

Po mnenju Uroša Lubeja iz Vseslovenske ljudske vstaje v Sloveniji nimamo več demokracije, ampak pluralizem oligarhij, v katerem se stalno soočamo z mnoštvom plenilskih združb. »Ta vlada je bodisi del polkriminalnih združb ali pa je v boju proti njimi povsem nemočna. Ker je odgovornost za obrambo države padla na državljanke, gremo spet na ulice,« je dejal Lubej.

Marko Golob in Andrej Rus iz Odbora za pravično in solidarno družbo sta opozorila, da mnoga državna podjetja delujejo pod svojim potencialom, čemur botruje slabo upravljanje teh podjetji. Upravljanje ne zasleduje strateških ciljev podjetja, ampak skrbi le za osebno in strankarsko plenjenje, sta poudarila. »Vse to povzroča narodnogospodarsko škodo, zaostajanje v razvoju, demoralizacijo zaposlenih in erozijo splošne poslovne morale v družbi,« je dodal Golob. Zavzela sta se tudi za odstop odgovornih za to stanje, torej uprave in nadzornega sveta Kada in Soda.

Lara Valič iz stranke za Trajnostni razvoj meni, da so za »mafijsko kadrovanje, plenjenje in sistemsko korupcijo krive vse stranke, ki so v zadnjih dvajsetih letih sedele v parlamentu.«

Veno Taufer iz Društva Slovenskih pisateljev pa je poudaril, da so stiske večine državljanov vse bolj nevzdržne, med tem pa se plenjenje premoženja nadaljuje pred očmi vseh. Zaradi tega zahtevajo zakonsko podlago za vračanje protipravno pridobljenega premoženja v času tranzicije, zakonsko podlago za uveljavljenje obrnjenega dokaznega bremena ter ukinjanje zemljiško knjižne hipoteke.

Na delovanje ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki podpira Marka Jakliča in Gašparja Gašparja Mišiča, je opozoril Igor Koršič iz Kordinacije kulturnih organizacij. Opozoril je tudi na pomanjkanje razvojnega modela, vlada po njegovem ponuja le še več tistega, kar krizo proizvaja.

Vlado Žabot, pisatelj in nekdanji predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) je v »vstajniškem pismu« pozval na četrtkovo vstajo. Kot piše, moramo »brez zadržkov jasno pokazati in povedati, da se je čas iztekel tudi vsem slovenskim laičnim politikantskim in mafijskim lopovom«. »Vsega tega ni več mogoče spregledati niti s kavča niti iz bifeja. Zato je čas, da bodisi na protestnem shodu bodisi ob oknih, z avtomobilsko hupo pred zgradbami vseh treh vej slovenske oblasti ali s stisnjeno pestjo izrazimo svoj državljanski interes,« je jasen Žabot, ki se je med drugim zahvalil papežu Frančišku: »Pokazal nam je, da na videz nedotakljivi in nenadomestljivi v resnici niso nedotakljivi in nenadomestljivi.« Pismo objavljamo v celoti.