Vstopu Hrvaške v EU nasprotuje 40 odstotokov Slovencev

Raziskava Evrobarometer je pokazala, da si Hrvaška pri prizadevanjih za članstvo v EU med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami od Slovencev lahko obeta najmanj podpore.

Objavljeno
20. december 2006 14.52
Hrvaška bo še čakala na pogajanja
Ljubljana - Rezultati raziskave javnega mnenja Eurobarometer, ki so jo danes predstavili na slovenskem predstavništvu Evropske komisije v Ljubljani, so pokazali, da si lahko Hrvaška med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami od Slovencev obeta najmanj podpore pri svojih prizadevanjih za članstvo v Evropski uniji. Članstva Hrvaške v uniji namreč ne podpira 40 odstotkov Slovencev, medtem ko jih 71 odstotkov meni, da bi si članstvo v povezavi zaslužila Makedonija.

Najmanj podpore med kandidatkami za članstvo v EU med Slovenci sicer uživa Turčija, saj se je delež podpornikov le pri tej državi spustil pod polovico, na 43 odstotkov. Slovenci so sicer takoj za Poljaki najbolj navdušeni podporniki širitve, saj je delež tistih, ki bi v uniji radi videli nove države pri Slovencih 74-odstoten, medtem ko se je povprečje v celotni EU ustalilo pri 46 odstotkih.

Članstvo Slovenije v povezavi kot koristno ocenjuje 54 odstotkov Slovencev, pri čemer daje unija po mnenju vprašanih najbolj koristen prispevek na področju zagotavljanja varnosti (87 odstotkov) in gospodarskega razvoja, manj koristna pa je na področju zaposlovanja (47 odstotkov).

Pri vprašanju razdelitve nalog med EU in države članice so Slovenci menili, da bi morala povezava igrati pomembno vlogo pri boju proti terorizmu, spodbujanju raziskav in razvoja, zagotavljanju varnosti in preprečevanju nezakonitega priseljevanja. Državam članicam so pri tem Slovenci namenili vlogo predvsem na področju zagotavljanja socialnih storitev, še izhaja iz rezultatov jesenskega Eurobarometra.

Slovenci so sicer svoje poznavanje EU ocenili bolje, kot je povprečje v EU, vendar pa jih je le 53 odstotkov pravilno odgovorilo na vprašanje, ali se članice na čelu unije zamenjajo vsake pol leta. Čeprav gre za kmetijstvo slaba polovica evropskega proračuna, je največ, 34 odstotkov Slovencev še vedno prepričanih, da gre največ denarja iz evropske malhe za birokracijo.

Čeprav ima EU samo še na Irskem večji ugled kot v Sloveniji - unijo ceni 62 odstotkov vprašanih -, pa se kar 50 odstotkov Slovencev še nikoli ni počutilo Evropejce.