Vukadinovičev sindikat in Kovač sta proti stečaju doma v Preboldu

Raiffeisen Leasing Kovačev KDU prijavil v stečaj, sindikat grozi z izredno odpovedjo in izpraznitvijo doma.

Objavljeno
09. september 2013 19.15
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič in Ivan Kovač, direktor KDU ter delodajalec zaposlenih v domu starejših občanov Prebold, nasprotujeta stečajnemu postopku, ki ga je za dve Kovačevi družbi, KDU in SG Kovač, predlagal Raiffeisen Leasing (RL), lastnik doma. Med približno 40 zaposlenimi zato spet vre.

Delavci so po treh mesecih stavke znova razpeti med glavne akterje nesrečne preboldske zgodbe. Na eni strani sta RL in dom upokojencev Trbovlje, katerega svet zavoda je že pristal na širitev v Savinjsko dolino in na podpis pogodbe o najemu doma v Preboldu - seveda brez finančnih bremen; oba menita, da je stečaj najboljša rešitev za ljudi v Preboldu.

Na drugi strani sta Vukadinovič in Kovač, ki temu nasprotujeta in podpirata "prevzem dejavnosti in ljudi". Vukadinovič zagovarja naslednjo rešitev: KDU naj se umakne, vodstvo trboveljskega doma ima podpis za sklenitev najemne pogodbe z obligacijo RL, da poplača ljudi, Trboveljčani pa naj se razširijo v Prebold, ne da bi prevzeli tudi dolgove. Stečaj KDU torej ni obvezen, trdi Vukadinovič.

Mateja Jager, vodja stavkovnega odbora, zagotavlja, da bodo dobrih 70 stanovalcev negovali dalje, kot so jih doslej, kljub temu, da še zmeraj ni jasno, kdo jim bo v primeru stečaja poravnal terjatve. Po njenih podatkih je v petek izredne odpovedi oddalo še pet zaposlenih; stanovalci za zdaj doma ne zapuščajo. KDU delavcem dolguje regrese za tri leta, plače pa zaostajajo mesec dni; skupaj z dolgom za prispevke državi naj bi bilo dolga KDU za okrog 200.000 evrov, oba računa družbe sta blokirana, KDU pa že nekaj časa ne zmore poravnavati dolgov do RL.

Kovač je za Delo včeraj zagotovil, da plače najkasneje do srede bodo. Dolg do delavcev pa se je, kakor je izjavila Jagrova, obvezal poravnati RL. "Če ga res bo, ne vemo," je pribila. Vukadinovič je njene izjave potrdil: "RL se je obvezal poplačati terjatve iz naslova zaostalih regresov in plač v višini 2000 evrov na delavca. Na to je pristal šele, ko smo na osnovi pravice do izredne odpovedi zagrozili, da bomo zapustili dom. Kaj bo Raiffeisnu prazen objekt? Da ohrani vrednost premoženja, ni dovolj kapital; potrebuje ljudi."

Pri Žigi Siliču, direktorju RL, smo preverili, kako je s poplačilom dolgov, ki jih omenja prvi sindikalist oziroma kaj bo RL storil, če prdlog za stečaj ne pade na plodna tla. Silič je bil kratek: "Vukadinovičeva trditev ne drži. S pogodbo smo se pripravljeni zavezati, da trboveljski dom ne bo plačal nobenih obveznosti do delavcev KDU, ki bi zanj potencialno nastale iz naslova sklenitve pogodbe z nami."

Vukadinovič stečaju KDU nasprotuje, ker meni, da v tem primeru delavci ne bi dobili nikč, saj ni kaj dobiti v stečajno maso: "Edino, kar bi dobili, bi bila zaostala plača iz preživninskega sklada. Če bo KDU stečaju ugovarjal, in po mojih informacijah se z njim ne strinja, se lahko postopek zavleče v nedogled."

V prid Vukadinoviču govori trenutni položaj na področju zasedenosti domov za starejše: v javnih zavodih je tačas kar okrog 170 prostih postelj. "Zato bo preboldskega težko napolniti, če enkrat ostane prazen," je prepričan Vukadinovič. Dani Hren, direktorica trboveljskega doma, vztraja, da dejavnost širi v Prebold šele, ko bodo urejene vse formalnosti.