VURS opozarja na nevarnost prašičje kuge

Zaradi izbruha prašičje kuge na Hrvaškem v bližini slovenske meje, Veterinarska uprava RS opozarja vse rejce prašičev, naj bodo še posebej pozorni na možno prisotnost te bolezni.

Objavljeno
02. marec 2007 12.26
Ljubljana - Veterinarska uprava RS (VURS) opozarja slovenske rejce prašičev, da je v Varaždinski in Medžimurski županiji na Hrvaškem izbruhnila klasična prašičja kuga. Ker se je bolezen pojavila razmeroma blizu slovenske meje, VURS opozarja vse rejce prašičev, da so še posebej pozorni na možno prisotnost bolezni pri prašičih, so sporočili iz uprave.

Klasična prašičja kuga se širi predvsem s premiki okuženih živali in premiki kakršnihkoli predmetov, opreme iz okuženega gospodarstva, s krmljenjem s pomijami ter ilegalnim vnosom prašičev in proizvodov iz prašičjega mesa. Bolezen se lahko prenese tudi z obutvijo ali avtomobilskimi gumami, pojasnjujejo v VURS.

Rejce opozarjajo, naj upoštevajo vse ukrepe, ki so namenjeni preprečevanju vnosa in širjenja bolezni živali. Posebej jim odsvetujejo obiskovanje območij, kjer se je pojavila bolezen. Ob znakih obolelosti živali naj rejci nemudoma obvestijo veterinarja.

Klasična prašičja kuga ni nevarna za zdravje ljudi, se pa zelo hitro širi iz gospodarstva na gospodarstvo in povzroča veliko gospodarsko škodo, na primer usmrtitev živali, prepoved prometa, trgovanja in izvoza s prašiči ter surovinami in izdelki, ki izvirajo od prašičev, še pojasnjujejo na VURS.

VURS je obvestilo o izbruhu klasične prašičje kuge na omenjenih območjih prejel s strani hrvaške veterinarske uprave v četrtek popoldne. VURS je o izbruhu nemudoma obvestila Veterinarsko zbornico, lastnike največjih slovenskih prašičerejskih farm in nekatera prašičerejska društva, zlasti v severovzhodni Sloveniji.