Vzajemna bo poravnala stroške za zdravila

Vzajemna bo Celjskim lekarnam poravnala vse stroške za zdravila, ko bo ta lekarna zavarovalnici poslala podatke, ki jih pričakujejo do petka.

Objavljeno
14. december 2006 18.50
Vzajemna na Vošnjakovi
Celje - Vzajemna bo Celjskim lekarnam poravnala vse stroške za zdravila, ko bo ta lekarna zavarovalnici poslala podatke, ki jih pa v Vzajemni skladno s sklepom ministra za zdravje Andreja Bručana pričakujejo do petka, so danes sporočili iz Vzajemne. Tako se je zavarovalnica odzvala na današnjo napoved Celjskih lekarn, da bodo po 15. januarju morda prisiljene zaračunavati doplačila za zdravila zavarovancem Vzajemne, saj jim je zavarovalnica dolžna 78 milijonov tolarjev.

V Vzajemni tudi poudarjajo, da jim Celjske lekarne še niso poslale podatkov, s katerimi bi lahko preverili izdane račune te lekarne, zato računov ne more poravnati. Agencija za zavarovalni nadzor pa je podala mnenje, da bi Vzajemna ravnala nezakonito in negospodarno, če bi te račune poravnala brez ustreznih podatkov, ki omogočajo preverjanje pravilnosti in upravičenosti računov.

Vzajemna bo takoj, ko bo od Celjskih lekarn prejela omenjene podatke, v celoti poravnala vse račune. Doslej je Vzajemna dobila vse podatke od 70 lekarn, katerim bo skladno s sklepom ministra Bručana v roku petih dni plačala vse stroške za zdravila. Zavarovalnica bo vse podatke skrbno varovala, nepooblaščene osebe pa vanje ne bodo imele vpogled, zatrjujejo v Vzajemni.

Neuspešno usklajevanje

Direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek je povedala, da se z Vzajemno že več kot pol leta neuspešno usklajujejo glede obsega in cene lekarniškega dela, ki je povezan s prostovoljnimi zavarovanji. Usklajujejo se tudi o številu podatkov, ki jih Vzajemna potrebuje pri svojem poslovanju in za kontrolo izplačanih škod oz. stroškov za zdravila za posameznega zavarovanca.

Ministrstvo: Sklep o posredovanju podatkov Vzajemni zakonit

Sklep, ki vsem lekarnam nalaga, da Vzajemni mesečno posredujejo podatke in ga je izdal minister za zdravje Andrej Bručan zaradi spora med Vzajemno in Lekarniško zbornico Slovenije, je zakonit in sloni na pravilni pravni podlagi. To je potrdila tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Lekarne kot upravljavke zbirk osebnih podatkov so dolžne uporabnikom in vsem ostalim zavarovalnicam, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, posredovati vse podatke, ki so potrebni za delovanje izravnalne sheme dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pri tem 62. člen omenjenega zakona jasno določa, da morajo biti ti podatki specificirani po zavarovalnicah in storitvah.