Vzajemna od svojih zahtev ne bo odstopila

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je ministrstvo za zdravje zaprosila za še en sestanek z ministrom Andrejem Bručanom glede težav, ki jih imajo z 12 lekarnami s Celjskega.

Objavljeno
10. januar 2007 14.41
Je Marko Jaklič izgubil licenco?
Ljubljana - Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je ministrstvo za zdravje danes zaprosila za še en sestanek z ministrom Andrejem Bručanom glede težav, ki jih imajo z 12 lekarnami s Celjskega, je na današnji novinarski konferenci zavarovalnice, na kateri so sicer predstavili novo nezgodno zavarovanje, povedal predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič. Lekarne po njegovem pritiskajo predvsem na Vzajemno, ker ima največ zavarovancev.

V tem primeru Vzajemna nosi "davek največjega", je prepričan Jaklič, saj bi po njegovem lekarne dogovor o višjem nadomestilu za posredovanje podatkov, ki ga skušajo doseči z Vzajemno, nato uveljavile še pri drugih dveh zavarovalnicah. Kar se bodo namreč dogovorili z Vzajemno, bo veljalo za vse zavarovalnice.

Jaklič je izpostavil, da lekarne iste podatke, kot jih od njih želi Vzajemna, že ves čas posredujejo Triglavu in Adriatic Slovenici, in to za isto zakonsko določeno provizijo 0,75 odstotka. To je tudi razlog, zakaj se je ministrov sklep nanašal le na Vzajemno, Jaklič odgovarja na ugotovitve protikorupcijske komisije, da je v sklepu ministrstva za zdravje zaznala elemente koruptivnega dejanja.

Od svojih zahtev ne bodo odstopili

Uprava Vzajemne poudarja, da od svojih zahtev glede podatkov, ki jih zahtevajo od lekarn, ne bodo odstopili, saj gre za podatke, ki so sestavni del vsakega računa, ki se izstavi za kateri koli posel v Sloveniji.

Zato namerava Vzajemna protikorupcijsko komisijo obvestiti tudi s svojo platjo zgodbe in računajo, da bo takrat tudi reakcija komisije drugačna in bo komisija ukrepala proti lekarnam. Te namreč od Vzajemne zahtevajo nadomestilo v višini 4,5 odstotka, kar pa je proti zakonskim določilom. Ukrepanje protikorupcijske komisije bi po Jakličevem mnenju koristilo vsem zavarovancem vseh zavarovalnic.

Če bodo lekarne s Celjskega v ponedeljek dejansko začele zavarovancem Vzajemne zaračunavati za izdana zdravila, se bodo v zavarovalnici organizirali in izpolnili svoje obveznosti, pravi Jaklič. A prepričan je, da se to le ne bo zgodilo.

V Vzajemni od lekarn želijo v enem paketu prejemati 14 podatkov, ki so po Jakličevih besedah sestavni del vsakega računa. Sedaj te podatke prejemajo v treh delih - en del pisno, drugi del v elektronskih zbirnikih, tretji del podatkov pa v specifikacijah. Da bi poenostavili posredovanje teh podatkov, so lekarnam pred časom ponudili tudi najmodernejšo programsko opremo, a so jo te po prvem uspešnem testiranju zavrnile. Njihova ponudba sicer še vedno velja, višine nadomestil pa ne bodo povišali nad zakonsko določeno mejo.

Kako se bo odločilo ustavno sodišče?

Ustavno sodišče naj bi sicer v četrtek prednostno obravnavalo pobudo Pomurskih Lekarn iz Murske Sobote za oceno ustavnosti sklepa ministra za zdravje o podatkih, ki jih morajo lekarne pošiljati zdravstveni zavarovalnici Vzajemna in odločalo o njihovem predlogu za začasno zadržanje sklepa.

Kot je znano, so lekarne s Celjskega konec decembra napovedale, da bodo zaradi nepripravljenosti Vzajemne na usklajevanje s 15. januarjem zavarovancem te zavarovalnice začele zaračunavati doplačila za izdana zdravila.