Vzajemna: Poslovanje je urejeno z večino lekarn

Iz zdravstvene zavarovalnice Vzajemna so sporočili, da so se samo lekarne s celjskega območja odločile, da ne bodo spoštovale sklepa ministra za zdravje in ne želijo izdajati pravilnih računov.

Objavljeno
05. januar 2007 17.00
Vzajemna na Vošnjakovi
Ljubljana - Samo lekarne s celjskega območja so se odločile, da ne bodo spoštovale sklepa ministra za zdravje in ne želijo izdajati pravilnih računov, so danes sporočili iz zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, kjer poudarjajo, da imajo poslovanje urejeno z večino lekarn. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, so celjskim lekarnam pripravljeni takoj poravnati stroške za zdravila, kar pa bodo storili le na podlagi pravilno izstavljenih računov s preverljivimi podatki.

Ob tem dodajajo, da ni nikakršnega razloga, da bi lekarne s svojim ravnanjem obremenjevale zavarovance. Poudarjajo, da podatke potrebujejo zaradi transparentnosti in možnosti kontrole. Poudarjajo namreč, da morajo imeti podatek za vsako opravljeno plačilo, in ob tem dodajajo, da letno za zdravila plačajo 25 milijard tolarjev. "To pomeni, da mora za vsako plačilo obstajati podatek, kaj je bilo plačano. Plačilo brez podatka o tem, za katero blago so sredstva namenjena, je v nasprotju z zakonom," pojasnjujejo. Da pa lahko preverjajo pravilnost in upravičenost računov, potrebujejo podatek o količini in vrsti nabavljenega blaga, pojasnjujejo.

Vse ostale lekarne skladno z ministrovim sklepom pošiljajo podatke, na podlagi katerih lahko preverjajo pravilnost izdanih računov ter jim plačuje stroške za zdravila, pojasnjujejo na zavarovalnici. Ob tem dodajajo, da Celjske lekarne sklepa ne spoštujejo, čeprav je tudi upravno sodišče zavrnilo pritožbo lekarniške zbornice zoper ministrov sklep.

V Vzajemni so prepričani, da glede na to, da so račune lekarn s Celjskega zavrnili, ker so nepravilni, do lekarn nimajo nikakršnega dolga. Dodajajo še, da celjske lekarne ne bi imele finančnih težav, ki jih sedaj navajajo kot glavni razlog za napovedano zaračunavanje zdravil celjskim zavarovancem, če bi pravilno izstavile račune. V tem primeru bi jih namreč na Vzajemni takoj poravnali.

Na zavarovalnici pa ob tem zagotavljajo, da bodo svojim zavarovancem tudi v primeru, da se bodo lekarne s Celjskega odločile prenesti breme stroškov zdravil nanje, vse te stroške povrnili. Dodajajo pa, da za takšno odločitev ni potrebe, saj želijo lekarnam poravnati stroške za zdravila, a tega ne morejo storiti brez podlage, torej brez pravilno izdanih računov, so še zapisali v sporočilo za javnost.