Vzajemna preklicala izredno skupščino

Izredna prava Vzajemne je preklicala sklic izredne skupščine, ki je bila predvidena za 6. november v Laškem. Zanjo si je prizadevala predvsem Zveza upokojencev Slovenije, ki želi menjavo nadzornega sveta in revizijo poslovanja.

Objavljeno
30. oktober 2009 18.28
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Izredna uprava zdravstvene zavarovalnice Vzajemna je v danes objavljenem uradnem listu preklicala sklic izredne skupščine, ki naj bi bila 6. novembra v Laškem. Za izredno skupščino si je prizadevala Zveza društev upokojencev Slovenije, ker želi, da se zamenja nadzorni svet in opravi revizija poslovanja.

Podpredsednik zveze upokojencev Mirko Miklavčič je preklic skupščine komentiral z besedami, da bo moral tisti, ki se je tako odločil, pojasniti razloge za to. "Do zadnjega sem bil prepričan, da tega ne bodo naredili," je dejal. V zvezi se bodo sicer na preklic skupščine odzvali na novinarski konferenci v ponedeljek.

 

Predstavniki zveze so v sredo na vložišču Vzajemne oddali 21.122 pooblastil za glasovanje na izredni skupščini te zdravstvene zavarovalnice. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je novinarjem povedala, da se bodo predstavniki lastnikov v primeru preklica skupščine kljub temu sestali.


"Država si ne bi smela privoščiti, da bi skupščino preklicala," je dejala v sredo.

 

Na izredni skupščini Vzajemne naj bi na predlog zveze upokojencev odločali o odpoklicu štirih od šestih članov nadzornega sveta ter imenovanju novih. Upokojenci namreč niso zadovoljni z delom nadzornega sveta in poudarjajo, da mora Vzajemna sredstva dajati le v zdravstvene namene, ne pa jih namenjati npr. za življenjska zavarovanja.

 

Vzajemna je skupščino preklicala potem, ko je senat Agencije za zavarovalni nadzor prejšnji petek izdal odločbo o izredni upravi pod vodstvom Dušana Kidriča, v njej pa je še Irena Kos. Izredna uprava je imenovana za devet mesecev. S tem so pooblastila nadzornega sveta Vzajemne prešla na agencijo, v tem času pa skupščina nima nobenih pristojnosti.