Vzgojiteljada 2013: Zmaj, origami in kaligrafija

Na tradicionalni enajsti vzgojiteljadi so se že enajstič srečali dijaki, učitelji in ravnatelji šol s programom predšolska vzgoja.

Objavljeno
26. september 2013 15.30
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Ozračje na 11. vzgojiteljadi, vseslovenskem srečanju dijakov, učiteljev in ravnateljev, je bilo grajsko.

Goste so pozdravile fanfare, nato so se raztepli po različnih delavnicah. Zavrteli so se z zmajem, učili so se sabljati, prelevili so se v grajske pevce in godce, za grajsko matematično zabavo so poskrbeli origamiji, izdelovali so srednjeveško naravno kozmetiko, lutke in druge likovne izdelke, se preskusili v kaligrafiji.

Ideje z delavnic bodo bodoči vzgojitelji lahko prenesli v prakso, ko bodo iskali zamisli za nove dogodivščine z otroki; prav tako bodo lahko nekoč uporabili tudi sodobne pedagoške prijeme, saj so na vzgojiteljadi predstavili tudi primere dobre prakse.

Vseslovensko srečanje dijakov, učiteljev in ravnateljev šol s programom predšolska vzgoja so letos pripravili na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, prav tam, kjer so leta 2003 pripravili prvo. Od takrat je prireditev tradicionalna. Vsako leto jo pripravi ena od desetih slovenskih šol.

Dijaki še vedno hitro dobijo službo

Ravnatelj ljubljanske šole Alojz Pluško je za STA povedal, da je na srednje šole, ki izvajajo program predšolske vzgoje, vpisanih okoli 2800 dijakov.

To predstavlja 3,5 odstotka vseh slovenskih dijakov oziroma 9,5 odstotka dijakov v štiriletnih programih srednjih strokovnih šol.

Na šolah prevladujejo dekleta, čeprav po Pluškovih besedah v vrtcih z veseljem sprejmejo tudi vzgojitelje, ki so v manjšini.

Dijaki, kot opravi, po opravljeni srednji vzgojiteljski šoli še vedno relativno hitro dobijo službo v vrtcu. Velik del se jih sicer odloči tudi za študij predšolske vzgoje oziroma drugih pedagoških in humanističnih smeri.