Vzhodno polovico Slovenije čaka zelo deževna noč

V 12 urah bo padlo od 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, napovedane so tudi poplave.

Objavljeno
12. september 2014 20.39
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Ciklonsko območje bo do sobote zjutraj zajelo vzhodne dele Slovenije in prineslo obilne padavine. Po besedah meteorologa na Agenciji RS za okolje Braneta Gregorčiča bo v 12 urah padlo od 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter. Napovedane so tudi poplave.

»Ciklonsko območje se bo ponoči iznad srednjega Jadrana pomikalo proti severu Bosne in Hercegovine, severu Hrvaške in severovzhodu Slovenije, zato se bodo ponoči padavine okrepile,« je povedal Gregorčič.

Poplavilo naj bi več rek

Po njegovih besedah se bodo padavine nekje po 20. uri najprej okrepile na jugovzhodu Slovenije, do jutra pa bo deževje zajelo tudi severovzhod Slovenije. »Pričakujemo, da bo v 12 urah padlo okrog od 30 do 60 litrov dežja na kvadratni meter,« je ocenil Gregorčič in dodal, da se bodo padavine počasi umirile v soboto čez dan.

Zaradi predvidene večje količine padavin bodo reke v noči na soboto in v soboto čez dan predvsem v vzhodni polovici države ponovno močneje narasle. Poplavilo naj bi več rek, predvsem reka Krka pa bo poplavljala na območjih, kjer poplave niso običajne oziroma pogoste.

Obstaja možnost, da bodo vodotoki naraščali hitreje in večjem obsegu kot ponavadi. V tem primeru se bo stopnja ogroženost zaradi poplav bistveno povečala. Vse prebivalce in pristojne službe na poplavno ogroženih območjih vzhodne Slovenije zato Arso poziva, naj spremljajo aktualne razmere in naj bodo pripravljeni na nova opozorila.

Razlivanja predvidena tudi na porečjih Ljubljanice, Kolpe, Savinje in Save

Trenutno velja oranžen alarm za Krko, spodnji tok reke Save in Sotlo. Če se bodo razmere zaostrile, obstaja možnost za razglasitev rdečega alarma.

Na širšem poplavnem območju lahko poplavijo Sotla, Mestinjščica, Dravinja, Ščavnica in Pesnica. Razlivanja so predvidena tudi na porečjih Ljubljanice, Kolpe, Savinje in Save. Hitro in močno lahko narastejo manjši pritoki naštetih rek.

Mura bo predvidoma v soboto popoldne poplavila znotraj poplavnih nasipov. Do nedelje so možni hitri večji porasti manjših rek in potokov v večjem delu države.