Vzpenjača na Ljubljanski grad spet deluje

Tirna vzpenjača, ki je začela voziti na Ljubljanski grad 28. decembra lani, v ponedeljek pa je zaradi napake pri delovanju vrat obstala, spet deluje.

Objavljeno
02. januar 2007 14.23
Ljubljana - Tirna vzpenjača, ki je začela voziti na Ljubljanski grad 28. decembra lani, v ponedeljek pa je zaradi napake pri delovanju vrat obstala, spet deluje. Kot so sporočili iz Festivala Ljubljana, vzpenjača od 12. ure dalje ponovno obratuje, zaradi dodatnih pregledov sistema, ki jih bodo opravili skupaj s proizvajalcem, pa bodo v prihodnjih dneh še možne občasne prekinitve delovanja oz. zaustavitve.

Vzpenjača se je zaradi napake pri delovanju vrat samodejno ustavila v ponedeljek ob 14.55. V kabini, ki se je ustavila na poti navzdol, osem metrov in pol pred spodnjo postajo, je bilo 24 oseb, ki so jih s posebnim vozilom namenjenim za reševanje v roku pol ure prepeljali na zgornjo postajo vzpenjače.

Po samodejni varni ustavitvi so skladno z navodili proizvajalca celoten sistem pregledali ter ga na novo vzpostavili, tako da po zagotovilih proizvajalca, podjetja Garaventa, vzpenjača spet lahko obratuje.

Po pridobljenem uporabnem dovoljenju in dovoljenju za obratovanje je vzpenjača od 28. decembra vozila s polno zmogljivostjo. V tem času so prepeljali 22.700 potnikov v obe smeri.

Ker gre za izjemno zahteven računalniški sistem krmiljenja, je nujno poskusno obratovanje, v katerem se lahko pojavijo določene napake pri samem prenosu podatkov računalniškega sistema, ki pa ne pomenijo nevarnosti za delovanje vzpenjače oz. za potnike, poudarjajo v Festivalu Ljubljana.

Brezplačne vožnje z vzpenjačo so vse do 9. januarja predvidene vsak dan med 10. in 21. uro. Uradna otvoritev bo 10. januarja, po tem datumu pa bo treba za povratno vozovnico za odrasle odšteti dva evra, za dijake, študente, upokojence, otroke in skupine nad 15 oseb pa 1,5 evra.